Ιράν: Διαψεύδει τα περί επίσκεψης διπλωματών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις


Η κυβέρνηση του Ιράν διέψευσε σήμερα – Τρίτη ότι προγραμματίζει να επιδείξει σε διπλωμάτες οι οποίοι θα επισκεφθούν την Τεχεράνη, για την σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, όπως είχε πει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Μεχντί Αχουντζαντέχ....
«Δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια για μια επίσκεψη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ξένων προσκεκλημένων που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των χωρών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων
IRNA.Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει την Δευτέρα να εννοηθεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιτρέψει σε διπλωμάτες κρατών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση Παρσίν, που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για πειράματα με συμβατικά εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιούνται για πυρηνικά όπλα.
Δυτικοί διπλωμάτες είχαν υποβαθμίσει την προσφορά αυτή, που έγινε μετά την αποτυχία της IAEA να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Παρσίν για τους επιθεωρητές της την Παρασκευή, όταν υπήρξε μια συνάντηση για το θέμα στη Βιέννη.«Η όποια επίσκεψη προσκεκλημένων διπλωματών (κρατών) του Κινήματος των Αδεσμεύτων δεν θα είναι παρά μια πολύ άσχημη προσπάθεια για δημοσιότητα», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης. «Είναι η IAEA αυτή στην οποία θα έπρεπε να δοθεί πρόσβαση στο Παρσίν».
Ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, ο αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η χώρα θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Δεν θα αναστείλουμε τον εμπλουτισμό ούτε για ένα δευτερόλεπτο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.Ο Αχουντζαντέχ είπε επίσης χθες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που αναμένεται να επισκεφθεί επίσης την Τεχεράνη για τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, θα μπορούσε επίσης να δει πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Νατάνζ. Ο εκπρόσωπος του Μπαν όμως, ο Μάρτιν Νεσίρκι, διέψευσε ότι υφίσταται τέτοιο σχέδιο από τη Νέα Υόρκη.Πάντως ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν».
Keywords
Τυχαία Θέματα