Ισραήλ: Νόμος απαγορεύει την είσοδο Παλαιστινίων συζύγων στη χώρα

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα Παλαιστινίων συζύγων από την Γάζα και την Δυτική Όχθη για να ζουν μαζί με τους συντρόφους τους εάν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις....
Πριν από 5 χρόνια, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προσφύγει εναντίον του νόμου αυτού κατηγορώντας τον ως ρατσιστικό και ότι παραβιάζει το βασικό δικαίωμα της απόκτησης οικογενειακής ζωής.
Την Τετάρτη, το ανώτατο δικαστήριο στα Ιεροσόλυμα, με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά,
αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα, κάνοντας δεκτό το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης πως ο νόμος είναι απαραίτητος μιας και Παλαιστίνιοι αντάρτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις επανασυνδέσεις των οικογενειών προς όφελός τους ώστε να αποκτήσουν Ισραηλινές ταυτότητες και να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο Ισραήλ.

Το δικαστήριο έχασε το κύρος του «στον πόλεμο κατά του ρατσισμού» δήλωσε ο βουλευτής Ζαχάβα Γκαλόν, μέλος του αριστερού-φιλελεύθερου κόμματος Μερέτζ.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), που περιλαμβάνεται στους ενάγοντες, σε ανακοίνωσή της σήμερα έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα».
Η ACRI, δήλωσε πως ο νόμος πλήττει χιλιάδες Ισραηλινούς Άραβες πολίτες που είναι παντρεμένοι με Παλαιστίνιους.
Κάποιοι ζούνε αναγκαστικά χωριστά, άλλοι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στην Δυτική Όχθη ή την Γάζα, ενώ άλλοι ζουν στο Ισραήλ με προσωρινές άδειες παραμονής για τους συζυγούς τους.
Στο Ισραήλ, που έχει συνολικά πληθυσμό 7,8 εκατ., ζει μια μειονότητα 1,6 εκατομμυρίων Αράβων πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα