Και ο Καπελέρης «καρφώνει» τον Παπακωνσταντίνου

Σε πινγκ-πονγκ ευθυνών εξελίσσεται η υπόθεση του χειρισμού της λίστας Λαγκάρντ και της μη αξιοποίησής της επί περίπου δύο χρόνια από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μετά τον κ. Ιωάννη Διώτη ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές σε βάρος των άλλοτε πολιτικών προϊσταμένων του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, κατηγορώντας τους ότι ποτέ δεν του έδωσαν εντολή για έρευνα, σειρά παίρνει τώρα και ο Ι. Καπελέρης....

Με συμπληρωματικό υπόμνημα που πρόκειται να καταθέσει
την ερχόμενη Τρίτη στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει σε όσα υποστήριξε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως η εντολή του προς το ΣΔΟΕ ήταν να ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Καπελέρης ο οποίος εκλήθη για εξηγήσεις μαζί με τον κ. Διώτη για υπεξαγωγή εγγράφου(κακούργημα) σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, αναμένεται να επιστρέψει τις κατηγορίες, αφήνοντας έκθετο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ιδιαίτερα μάλιστα με την προσπάθειά του ν’ «αδειάσει» το ΣΔΟΕ» για τη μη αξιοποίηση της επίμαχης λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης πρόκειται να τονίσει κατηγορηματικά πως ουδέποτε ο τότε υπουργός Οικονομικών του έδωσε εντολή για «ενδελεχή έρευνα» ούτε καν για τις 10 περιπτώσεις που περιλαμβάνονταν στη λίστα που του παρέδωσε.

«Δεν παρέλαβα ποτέ το cd. Σε συνάντησή μου με τον κ. Παπακωσταντίνου τέλη του 2010, ή αρχές του 2011, μου παρέδωσε έγγραφο με δέκα ονόματα και μου έδωσε προφορική εντολή, να διασταυρώσω τα στοιχεία. Από την ανεπίσημη ερευνά μου διαπίστωσα ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν, δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Λίγες ημέρες μετά ενημέρωσα τον κ. Παπακωσταντίνου παραδίδοντάς του τα ευρήματα της άτυπης έρευνας μου και το έγγραφο που μου είχε παραδώσει με τα δέκα ονόματα. Όμως δεν έλαβα καμία εντολή από τον κ. Παπακωσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο. Και ουδέποτε έλαβα υπηρεσιακά επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών, για να διενεργήσει η υπηρεσία μου ενδελεχή έλεγχο για αυτές τις δέκα περιπτώσεις», αναμένεται να αναφέρει μεταξύ άλλων στο συμπληρωματικό του υπόμνημα ο κ. Καπελέρης.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς πάντως μελετούν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους εξετάζοντας πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ν’ αποστείλουν τη δικογραφία στη βουλή, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα για ν’ αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των τότε αρμόδιων υπουργών.
Keywords
Τυχαία Θέματα