Καπελέρης - Διώτης: Καλούνται ως ύποπτοι για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Ως ύποπτοι καλούνται για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, από τους οικονομικούς εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα....

Και οι δύο κλήθηκαν ήδη από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να δώσουν εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων που συνδέονται με τη διαδρομή της επίμαχης λίστας, η οποία παρότι έφτασε στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών,
Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το 2010, ουδέποτε ελέγχθηκε ή αξιοποιήθηκε επί σχεδόν 20 μήνες.

Η ποινική προκαταρκτική εξέταση, που διετάχθη με αφορμή ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου, έχει μπει στην τελική της ευθεία, καταλογίζοντας, όπως όλα δείχνουν, ποινικές ευθύνες μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ, για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια σχετικά με τα περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Η εισαγγελική έρευνα, η οποία αναζητούσε τα πρόσωπα που διέπραξαν τυχόν αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων και υπεξαγωγή εγγράφων, καθώς ενδεχομένως «καλύφθηκαν» άτομα που φοροδιαφεύγουν, όπως φαίνεται, θα κλείσει με τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, χωρίς να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών.

Στο πλαίσιο πάντως της έρευνας, οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν ως μάρτυρες στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι με έγγραφό τους προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητούν να απευθυνθεί και πάλι στη Γαλλία για να αποσταλεί εκ νέου η «λίστα Λαγκάρντ» προκειμένου να εξακριβωθεί εάν το ψηφιοποιημένο υλικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των αρχών, κατά τη διαδρομή του τα δύο τελευταία χρόνια, έχει δεχθεί αλλοιώσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, θα κινήσουν διαδικασία δικαστικής συνδρομής προκειμένου να λάβουν το επίμαχο υλικό κατευθείαν από τις γαλλικές Αρχές. Στόχος των δυο εισαγγελέων είναι να ελέγξουν αν το περιεχόμενο του CD αλλοιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε παραποιημένο στα χέρια τους.

Με γραπτό αίτημα οι δυο εισαγγελείς, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διενεργούν, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να τους αποσταλούν το αρχικό CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έγγραφο του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συνόδευε το επίμαχο υλικό κατά την παράδοσή του και ο αριθμός πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομικών που έλαβε το συγκεκριμένο υλικό ως εισερχόμενο έγγραφο.

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι: «Επειδή κρίνεται αναγκαίο επί τη βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε, για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνομεν σκόπιμον να π
Keywords
Τυχαία Θέματα