Καρκινοπαθείς σε απόγνωση για τα €5.000 μιας θεραπείας

Τα πάθη των ασθενών με ογκολογικές νόσους δεν έχουν τελειωμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έψαχναν να βρουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους φάρμακα ξεροσταλιάζοντας έξω από τα φαρμακεία των νοσοκομείων..... Το πρόβλημα επιλύθηκε στο «και πέντε» – συνήθης ελληνική τακτική – ύστερα από παρέμβαση των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα περισσότερα φάρμακα εξασφαλίστηκαν. Αλλά σήμερα τους πάσχοντες από καρκίνο περιμένουν άλλα δυσάρεστα: για να υποβληθούν σε μια συγκεκριμένη ιατρική πράξη πρέπει
πρώτα να... ξεπουληθούν. Καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τουλάχιστον 5.000 ευρώ, παρ’ ότι η συγκεκριμένη θεραπεία συστήνεται από γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και δεν έχουν δυνατότητα επιλογής, καθώς το ΕΣΥ δεν διαθέτει ανάλογο μηχάνημα.

Η μέθοδος «στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής υπό απεικονιστική καθοδήγηση», η οποία έχει ταυτιστεί και επισήμως με την εμπορική ονομασία του ρομποτικού μηχανήματος CyberKnife, εφαρμόζεται μόνο σε ένα ιδιωτικό κέντρο σε όλη τη χώρα. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται, θεραπευτικά, προβλήματα που απαιτούν ακτινοθεραπεία σε όλο το σώμα. Το 2007 η θεραπεία κοστολογήθηκε στις 12.500 ευρώ (11.500 ευρώ για την κύρια συνεδρία, 800 ευρώ για την πρώτη συμπληρωματική και 200 ευρώ για κάθε επόμενη). Το ποσό καλυπτόταν στο σύνολό του από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τη σχετική απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων «φωτογράφιζε» το συγκεκριμένο μηχάνημα (τότε δεν υπήρχε ακόμη άλλο και έτσι εντάχθηκε με την εμπορική του ονομασία αντί της επιστημονικής, κλείνοντας μελλοντικά τον δρόμο σε άλλα ανάλογα), υπέγραφαν οι τότε υπουργοί Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδης, καθώς και ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας. Τουλάχιστον, έστω κι έτσι, οι ασφαλισμένοι-ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Κόστος ιατρικού teamΣήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο ΕΟΠΥΥ ναι μεν έχει σύμβαση με το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, αλλά καλύπτει μικρότερο χρηματικό ποσό σε κάθε ασφαλισμένο που υποβάλλεται στη θεραπεία (6.500 ευρώ), με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι του κέντρου να ζητούν να καλυφθεί η διαφορά (5.000-5.500 ευρώ) από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Πολλοί ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα έχουν βρεθεί σε απόγνωση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 65χρονου με καρκίνο στον πνεύμονα, από την οικογένεια του οποίου ζητούν οι αρμόδιοι του ιδιωτικού κέντρου 5.000 ευρώ για να τον βάλουν στο μηχάνημα. «Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος των 700 ευρώ και όλοι μας τα βγάζουμε πέρα πολύ δύσκολα. Τα χρήματα που μας ζητούν από το ιατρικό κέντρο δυστυχώς δεν τα έχουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω να δανειστώ; Να υποθηκεύσω το σπίτι μας; Βρισκόμαστε όλοι σε απόγνωση» λέει ο γιος του.
Ο 65χρονος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας από το 2004. «Ξεκίνησε με καρκίνο στον πνεύμονα και παρουσίασε μετάσταση στον εγκέφαλο. Οι γιατροί τού είχαν δώσει 6-12 μή
Keywords
Τυχαία Θέματα