Καταδικάστηκε για τις απελάσεις Αφρικανών η Ιταλία

Το Ανώτατο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Ιταλία επειδή απέλασε στη Λιβύη πρόσφυγες από τη Σομαλία και την Ερυθραία τους οποίους είχε εντοπίσει στη θάλασσα, παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαν να κακοποιηθούν αν επέστρεφαν στη χώρα....

Στις αρχές Μαΐου 2009 η ιταλική Ακτοφυλακή είχε εντοπίσει στη θάλασσα πολλά πλοιάρια που μετέφεραν πρόσφυγες από την Αφρική οι οποίοι ήθελαν να περάσουν στην
Ευρώπη.
Όμως εξαιτίας της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει η Ιταλία με τη Λιβύη και η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2008 οι 471 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με ιταλικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην Τρίπολη χωρίς να πατήσουν ποτέ σε ιταλικό έδαφος.

Εξ αυτών, έντεκα Σομαλοί και 13 πρόσφυγες από την Ερυθραία προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, με το Δικαστήριο να καταδικάζει την Ιταλία να αποζημιώσει με 15.000 ευρώ κάθε έναν από τους ενάγοντες για ηθική βλάβη. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου του ΕΔΑΔ είναι οριστικές.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου «την περίοδο που οι ιταλικές αρχές απέλασαν τους ενάγοντες γνώριζαν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι (στη Λιβύη) θα ήταν εκτεθειμένοι σε μεταχείριση που αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Το ΕΔΑΔ έκρινε επίσης ότι η Ιταλία είναι ένοχη για «συλλογική απέλαση αλλοδαπών» (την οποία απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση) παρότι αυτό συνέβη στη θάλασσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα