ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ!

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή)
Οι αναδυόμενες αγορές, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, και τα νέα μέσα προώθησης των προϊόντων τους, όπως το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τις νέες προκλήσεις για τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες παγκοσμίως, καθώς στις παραδοσιακές αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ η κατανάλωση διαρκώς συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, το 2012 οι παγκόσμιοι
ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότεροι σε σχέση με το 2011... καθώς η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη σκιά της κατάρρευσης, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να εμφανίσουν σημάδια ανάκαμψης, αλλά όχι πολύ σημαντικά, ενώ στην Κίνα παρατηρείται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ως συνέπεια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στη χώρα, αλλά και της κρίσης της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η φετινή έκθεση της Deloitte και του περιοδικού Stores για τις παγκόσμιες δυνάμεις του λιανεμπορίου, στην οποία καταγράφεται τόσο η πορεία των μεγαλύτερων λιανεμπορικών επιχειρήσεων παγκοσμίως με βάση τα οικονομικά αποτελέσματά τους κατά τη χρήση του 2010, όσο και οι προοπτικές για τις πολυεθνικές του λιανεμπορίου του 2012.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte οι πωλήσεις των 250 μεγαλύτερων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στον κόσμο σημείωσαν αύξηση που ξεπερνά το 5% κατά το λογιστικό έτος 2010 (Ιούνιος 2010 - Ιούνιος 2011). Συνολικά οι πωλήσεις των 250 εταιρειών διαμορφώθηκαν σε 3,94 τρισ. δολ. Οι αριθμοί δείχνουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2009 (όταν οι 250 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν σημειώσει αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 1,2%), παρά το γεγονός ότι η περίοδος που εξετάζει η παρούσα αναφορά συμπίπτει με τη λήξη των φορολογικών κινήτρων στις ΗΠΑ, την κρίση στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις σημαντικότερες αναδυόμενες οικονομίες.
Η αναφορά της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει βελτιωθεί και η κερδοφορία των επιχειρήσεων της λίστας, με το περιθώριο καθαρού κέρδους τους να έχει ανέλθει, κατά μέσο όρο, στο 3,8% κατά το 2010, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 3,1%. Σχεδόν όλες οι εταιρείες που γνωστοποίησαν τα κέρδη μετά φόρων (183 από τις 195) λειτούργησαν υπό κερδοφορία κατά το 2010 και αναλογία μεγαλύτερη των 2/3 αυτών παρουσίασε βελτίωση στο περιθώριο καθαρού κέρδους. Πάντως, στη μελέτη επισημαίνεται ότι, παρά την εντυπωσιακή επίδοση, οι λιανέμποροι θα επηρεαστούν από την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2011.
Από τη φετινή μελέτη φαίνεται επίσης η θετική επίπτωση που έχει για τις επιχειρήσεις η επέκτασή τους σε νέες αγορές. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πωλήσεων που προήλθαν από δραστηριοποίηση σε ξένες χώρες αυξήθηκε στο 23,4% το 2010, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 22,2% και το 2008 είχε φτάσει το 22,9%. Επιπλέον, το 2010 αυξήθηκε ο ρυθμός της παγκοσμ
Keywords
Τυχαία Θέματα