Κίνδυνος να ξεμείνουμε από φυσικό αέριο...


Πρόβλημα με την τροφοδοσίατης ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο ανακύπτει εξαιτίας του ελλείμματος στηνπρομήθεια της χώρας μας, που κυμαίνεται από 0,44 δισ. κ.μ. για το 2012, 0,72δισ. κ.μ. για το 2013 και φθάνει τα 1,28 δισ. κ.μ. το 2014, καταγράφει μελέτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκπονήθηκε, προκειμένου να εκτιμηθεί η επικινδυνότητατης ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας. Το πρόβλημα, που, σύμφωναμε τη ΡΑΕ...μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύναψη νέων βραχυχρόνιων ήμακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου, κατεγράφη ήδη το προηγούμενοδιάστημα,
όταν διεκόπη η παροχή αερίου από την Τουρκία και ο ΔΕΣΦΑ κήρυξεκατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διακόπτοντας την τροφοδοσία των μονάδωνηλεκτροπαραγωγής.

Η μελέτη της ΡΑΕ αφοράστους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος έως και το 2014, ωστόσο, όπωςδείχνουν τα στοιχεία, εφόσον δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις προμήθειας, ταπράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από το 2016 και μετά, καθώς τότε λήγει τομακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας με τη Ρωσία. Οι συζητήσεις για την επέκτασήτου έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου τρία χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτησηβαίνει αυξανόμενη. Όσο δε για το συμβόλαιο προμήθειας από την Αλγερία αυτόλήγει το 2022, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, καλύπτει μόλις το 1/6 τηςπροβλεπόμενης ζήτησης από το 2016 και μετά.
Keywords
Τυχαία Θέματα