Κοινή θέση για το εμπάργκο όπλων στη Συρία αναζητά η ΕΕ

Κοινή θέση όσον αφορά στο ζήτημα της παράδοσης όπλων στη συριακή αντιπολίτευση θα αναζητήσει την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι...

«Ορισμένα κράτη - μέλη έθιξαν το θέμα της άρσης του εμπάργκο. Συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν επειγόντως την κατάσταση κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου που προβλέπεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο και να επεξεργαστούν μια κοινή θέση» σημείωσε ο Ρομπάι μετά το τέλος
της συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία ως δραματική.
Η Γαλλία και η Βρετανία υπερασπίζονται την άρση του εμπάργκο για την παράδοση όπλων στην συριακή αντιπολίτευση. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, λόγω της επιφυλακτικότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι τάσσεται «κατά μιας άρσης του εμπάργκο», καθώς μια παράδοση όπλων «δεν θα συνέβαλε στον τερματισμό της σύγκρουσης» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτοί που το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «να παραδώσουν ακόμη περισσότερα όπλα».
Η Γερμανίδα ομόλογός του Άνγκελα Μέρκελ συνέστησε σύνεση προκειμένου να μη λάβει το συριακό καθεστώς ακόμη περισσότερα όπλα από την πλευρά των χωρών που το υποστηρίζουν.
Ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι οι 27 πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή θέση, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση και την έλλειψη προόδου στη Συρία για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης.
Από τις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από την συριακή αντιπολίτευση πως όποια όπλα παραλάβει θα καταλήξουν στα σωστά χέρια.
«Έχουμε τη διαβεβαίωση για την χρήση αυτών των όπλων» σημείωσε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η συριακή αντιπολίτευση θα λάβει επίσης τεχνική υποστήριξη στην περίπτωση που της παραδοθούν όπλα.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι Ευρωπαίοι να λάβουν «εντός των προσεχών εβδομάδων» μια απόφαση για την άρση του εμπάργκο για την παράδοση όπλων στη συριακή αντιπολίτευση.
«Όπλα παραδίδονται από χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, στον Μπασάρ αλ Άσαντ και στο καθεστώς του. Από αυτό πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα και η Ευρώπη πρέπει να πάρει την δική της απόφαση εντός των προσεχών εβδομάδων» υπογράμμισε.
Επίσης από τις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τους εταίρους του της ΕΕ ότι η χώρα του δεν προγραμματίζει να προμηθεύσει με όπλα τους Σύρους αντάρτες μολονότι υποστηρίζει μια μερική άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ.
«Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν λέω ότι η Βρετανία θα ήθελε πράγματι να προμηθεύσει με όπλα τις ανταρτικές οργανώσεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι κάνουν το σωστό», σημείωσε ο Κάμερον.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξαιρεθεί η συριακή αντιπολίτευση από το εμπάργκο της ΕΕ επειδή αυτό θα στείλει «ένα πιο σαφές μήνυμα για το ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση» στη Συρία.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε σήμερα το Λονδίνο και το Παρίσι που άνοιξαν την συζήτηση για άρση του εμπάργκο για την παράδοση όπλων στην συριακή αντιπολίτευση.
«Θα ήθελα να μην ξανακάνουμε το ίδιο σφάλμα στους κόλπους της ΕΕ, το οποίο βλέπουμε συχνά, δηλαδή κάποιες χώρες να μιλούν μεμονωμένα ενώπιον των άλλων» σημείωσε ο Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24.
«Οφείλουμε να συζητήσουμε με ηρεμία, αν η άρση του εμπάργκο μπορεί να επιτύχει τον στόχο να αντικατασταθεί τελικά ο Άσαντ από μια δημοκρατική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Οι 27 χώρες - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν στα τέλη Φεβρουαρίου να παρατείνουν για τρεις μήνες, δηλαδή ως το τέλος του Μαΐου, τις κυρώσεις τους κατά της Συρίας, μεταξύ των οποίων είναι και το εμπάργκο όπλων.
Οι ίδιοι ωστόσο αποφάσισαν την άρση των περιορισμών στην παράδοση μη θανατηφόρων εξοπλισμών και όσον αφορά την τεχνική βοήθεια «για να βοηθήσουν την αντιπολίτευση και να προστατευθούν οι άμαχοι».
Keywords
Τυχαία Θέματα