Κόπηκε» από το ΣτΕ η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή «Δικηγορικά» Βούλας

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας «έκοψε» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή «Δικηγορικά» της Βούλας Αττικής (δήμος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης).....
Και τις δύο φορές κρίθηκε μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος λόγω της ύπαρξης στην περιοχή του ρέματος «Λυκόρεμα».Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 214/2011 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, το σχέδιο διατάγματος κρίθηκε παράνομο για λόγους οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με το επίμαχο ρέμα που γειτνιάζει με την περιοχή «Δικηγορικά»,
όπως ότι δεν έχει οριοθετηθεί κατά τη νόμιμη διαδικασία, ότι η κοίτη του ρέματος είναι μερικά διευθετημένη, κ.λπ.
Στη συνέχεια, το σχέδιο Διατάγματος επανατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συνοδευμένο από διάφορα έγγραφα, τα οποία μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι για το επίμαχο ρέμα δεν απαιτείται οριοθέτηση, καθώς βρίσκεται εκτός της περιοχής που πρόκειται να υλοποιηθεί η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου, κ.λπ.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπίστωσαν και μια ανακολουθία στα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα. Ενώ βεβαιώνεται ότι σε τμήμα του ρέματος (από Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως την οδό Βουτυρά) έχει κατασκευαστεί αγωγός ομβρίων υδάτων σε αντικατάσταση του ρέματος, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε και από το τοπογραφικό διάγραμμα.
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 168/2012 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ρωξάνη Γιαννουλάτου) η νομιμότητα της μερικής επέκτασης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής «Δικηγορικά» συναρτάται με τη συνολική διευθέτηση του ρέματος «Λυκόρεμα». Ο τρόπος διευθέτησης του επίμαχου ρέματος, συνεχίζουν οι δικαστές, πρέπει να αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα, «ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη ροή των ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη της περιοχής επεκτάσεως έκταση, η οποία γειτνιάζει με τη Λ.Βουλιαγμένης, αρτηρία ταχείας κυκλοφορίας, ενώ δεν αρκεί η αποσπασματική αναφορά της Διοίκησης στον τρόπο διευθέτησης του ρέματος».Κατόπιν αυτών κρίθηκε μη νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Διατάγματος. Πάντως, μειοψήφησε ο κ. Κουσούλης, ο οποίος θεωρεί νόμιμο το σχέδιο Διατάγματος, με βασικό σκεπτικό ότι το ρέμα είναι εκτός της επίμαχης περιοχής στην οποία πρόκειται να επεκταθεί το ρυμοτομικό σχέδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα