Κορκίδης: Τυφλά χτυπήματα

Αντί για μεταρρυθμίσεις, παζαρεύετε με την τρόικα νέους "κεφαλικούς" φόρους, αναφέρει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης....
Διαβάστε την επιστολή:
"Η φοροδιαφυγή έχει αναδειχθεί σε έναν «γόρδιο δεσμό» που καθορίζει τους όρους εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η βελτίωση των φορολογικών εσόδων είναι μια κρίσιμη παράμετρος για οποιοδήποτε οικονομικό σχέδιο και εμείς
ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, διαυγές, ευρύ, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό, ισόρροπο, ισόνομο, δίκαιο, αυστηρό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα.
Ωστόσο, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι εξακολουθείτε να ακολουθείτε την αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεπατημένη της συλλήβδην στοχοποίησης ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών και της εν τέλει τιμωρίας των συνεπών φορολογουμένων.

Με απορία πληροφορούμαστε καθημερινά μέσω των «διαρροών» του Υπουργείου τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να καταργήσει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και να προωθήσει έναν ενιαίο φόρο της τάξεως του 25% ή 30% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ως ατομικές επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον φορολογικά ως φυσικά πρόσωπα αλλά ως νομικά πρόσωπα με επιπλέον επιβαρύνσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πλήττονται κατά βάση μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις με μικρό επίπεδο κερδών από 34.000 ως 37.000 ευρώ, οι οποίες φορολογούνταν έως τώρα με συντελεστή κάτω του 20%. Εάν υιοθετηθεί δε συντελεστής 30% θα πληγούν βάναυσα όλες οι επιχειρήσεις με επίπεδο κερδών 75.000-82.000 ευρώ.

Με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε να κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή, θα σκοτώσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αφανίσετε την μεσαία τάξη που έτσι κι αλλιώς είναι είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας.
Οποιαδήποτε φορολογική παρέμβαση, διάκριση και εφαρμογή φορολογίας δύο ταχυτήτων θα παραβίαζε τουλάχιστον τις μισές από τις βασικές αρχές που δεσμεύτηκε το Υπουργείο σας να εφαρμόσει στον σχεδιασμό του νέου φορολογικού νόμου, ενώ θα υποδήλωνε την αδυναμία τήρησης των δεσμεύσεών σας. Ακόμη και αν τελείτε υπό το βάρος μιας αδήριτης ανάγκης είσπραξης εσόδων, θα πρέπει να στοχεύετε στην διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Η λογική της οριζόντιας παρέμβασης στα εισοδήματα που δεν λαμβάνει υπόψιν τυχόν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό μιας κοινωνικής κατηγορίας, το μόνο που κάνει είναι να εντείνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει από την κοινωνία προς το κράτος και να αυξάνει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.
Πόσο δίκαιη είναι άραγε η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ στον «ελεύθερο» επαγγελματία που έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, στον νέο επιστήμονα που δουλεύει με μπλοκάκι κ
Keywords
Τυχαία Θέματα