«Λίστα της ντροπής» ξεμπροστιάζει τους φοροφυγάδες στη Σλοβενία

Συνολικά 16.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται σε ονομαστική λίστα φοροφυγάδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Φορολογική Διοίκηση της Σλοβενίας...

Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και οι τρεις μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι εταιρείες που έχουν πτωχεύσει.
Στη "λίστα της ντροπής", όπως τη χαρακτηρίζουν τα σλοβενικά ΜΜΕ, έχουν περιληφθεί τα ονόματα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν φόρους ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών και η οφειλή τους είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Μεταξύ των εταιρειών που αναφέρονται στη λίστα είναι η Maxicom, που χρωστά στο σλοβενικό Δημόσιο ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ. Η HTC Dva και η κατασκευαστική Vegrad, που έχουν επίσης κηρύξει πτώχευση, οφείλουν δέκα εκατ. και 20 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σε φόρους.
Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν ποσά που υπερβαίνουν το ένα εκατ. ευρώ στο κράτος είναι ο επιχειρηματίας Ίγκορ Μπάβτσαρ, πρώην πρόεδρος της Istrabenz holding και ο Ματέι Ράστσαν, εκδότης του περιοδικού "Delo Revije".
Ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι ο επιχειρηματίας Ζόραν Τριφούνοβιτς, ο οποίος το 2010 κατέθεσε μήνυση σε βάρος στελεχών της Φορολογικής Διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι το χρέος του από το εμπόριο πετρελαιοειδών, που προέρχεται από τη δεκαετία του 1990 έχει μειωθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα