Μαρί Κόλβιν: «Ναι, αξίζει η θυσία, για να περιγράψεις αντικειμενικά τον πόλεμο»

«Εχασα το μάτι μου σε μια ενέδρα στον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα. Είχα πάει στην περιοχή των Ταμίλ, στον Βορρά, όπου απαγορεύονταν οι δημοσιογράφοι, και συνάντησα μια ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία κανείς δεν μιλούσε. Καθώς διέσχιζα τα εσωτερικά σύνορα για να επιστρέψω, ένας στρατιώτης εκτόξευσε πάνω μου μια βομβίδα και τα θραύσματα ξέσκισαν το πρόσωπο και το στήθος μου. Ηξερε πολύ καλά τι έκανε», είπε η Μαρί Κόλβιν σε ομιλία της για τους δημοσιογράφους - θύματα πολέμου στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2010.... «Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε, αξίζει το κόστος σε ζωές, πόνο,
απώλειες; Αντιμετώπισα το ερώτημα αυτό όταν τραυματίστηκα. Μια εφημερίδα άλλωστε έβαλε τον τίτλο "Μήπως η Μαρί Κόλβιν το παρατράβηξε αυτή τη φορά;" Η απάντησή μου τότε και τώρα είναι ότι ναι, αξίζει. Αποστολή μας είναι να περιγράφουμε τον πόλεμο χωρίς προκαταλήψεις».
Η 56χρονη Κόλβιν, βετεράνος πολεμική ανταποκρίτρια των «Sunday Times» του Λονδίνου, σκοτώθηκε την Τετάρτη την ώρα που οι συριακές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη Χομς. Εργαζόταν σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο μέσων ενημέρωσης που καταστράφηκε στην επίθεση. Σκοτώθηκε επίσης ο 28χρονος γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ.
Η Κόλβιν γεννήθηκε στο Λονγκ Αϊλαντ των ΗΠΑ και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αστυνομική συντάκτις του UPI στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο στη συνέχεια την έστειλε στην Ουάσινγκτον και από εκεί στο Παρίσι όπου την προσέλαβαν οι «Sunday Times» το 1986 ως ανταποκρίτρια για τη Μέση Ανατολή.
Κάλυψε τον εμφύλιο στη Βηρυτό, την ιντιφάντα στο Ισραήλ και τους πολέμους Ιράν-Ιράκ και στην Υεμένη. Μέχρι τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, είχε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία ως πολεμική ανταποκρίτρια.
Ελαβε βραβείο για τα ρεπορτάζ της από την Τσετσενία, όπου περικυκλωμένη από ρωσικά πυρά, πέρασε στη Γεωργία μέσω των παγωμένων βουνών. Τέσσερις ημέρες επικίνδυνης πεζοπορίας αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε αποκλειστεί. Συνάδελφοί της κατάλαβαν ότι βρισκόταν σε κίνδυνο και ειδοποίησαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τιφλίδα η οποία έστειλε ελικόπτερο να την περιμαζέψει. Η απόλυτη αφοσίωση στη δουλειά της είχε κόστος στην προσωπική της ζωή. Δεν ήταν ο τύπος που θα αποκτούσε παιδιά. Ο πρώτος της γάμος με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πάτρικ Μπίσοπ κατέληξε σε διαζύγιο ενώ ο δεύτερος σύζυγός της, ο βολιβιάνος Χουάν Κάρλος Γουμούσιο, αυτοκτόνησε το 2002. Για να ξεφύγει από τους πολέμους, η Κόλβιν έκανε ιστιοπλοΐα, χόμπι στο οποίο αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο τελευταίως.

Λέγεται ότι, όταν ως νεαρή ρεπόρτερ το 1986 πήρε συνέντευξη από τον Μουαμάρ Καντάφι, τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή του συνταγματάρχη δικτάτορα της Λιβύης. Η ίδια το κατάλαβε αυτό, όταν ο γιατρός του κάποτε πανίσχυρου ηγέτη, εμφανίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της περασμένα μεσάνυχτα με μια σύριγγα για να εξετάσει το αίμα της προτού ο Καντάφι επενδύσει την προσοχή του πάνω της. Η Κόλβιν έδιωξε κακήν κακώς τον γιατρό. «Επρόκειτο να φύγει από την Συρία την Τετάρτη», τη
Keywords
Τυχαία Θέματα