Μέτρα Κομισιόν για την προώθηση της απασχόλησης…

Με την ανεργία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ στην ΕΕ και καθώς οι προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές κατά τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης. Όπως αναφέρεισε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η πρόταση εστιάζεται στην πλευρά της ζήτησης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, επισημαίνοντας τρόπους με τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις προσλήψεις μειώνοντας τους φόρους επί της εργασίας...
ή υποστηρίζοντας περισσότερο την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Προσδιορίζει επίσης τους τομείς
που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στο μέλλον: «πράσινη» οικονομία, υπηρεσίες του τομέα της υγείας και τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ). Η πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η εργασιακή και κοινωνική διάσταση της διακυβέρνησης της ΕΕ και προσδιορίζει τρόπους στενότερης συμμετοχής των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος κ. Barroso δήλωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική δημιουργίας θέσεων εργασίας για να αντιμετωπίσει το απαράδεκτο επίπεδο ανεργίας της. Η ΕΕ έχει μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες να δώσει ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η "πράσινη" οικονομία, η υγεία και οι νέοι τεχνολογικοί τομείς θα δημιουργήσουν συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, να κινητοποιήσουν τους υπάρχοντες πόρους και να τονώσουν την αγορά εργασίας τους σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο αυτόν».

Παρουσιάζοντας τη νέα δέσμη μέτρων στο Στρασβούργο, ο κ. László Andor, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, δήλωσε:

«Τα σημερινά επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ είναι δραματικά και απαράδεκτα. Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

Και πρόσθεσε: «Για να επανέλθει η ανάπτυξη και για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η στροφή προς την "πράσινη" οικονομία, η γήρανση του πληθυσμού και οι τεχνολογικές αλλαγές, η ΕΕ χρειάζεται μια δυναμική και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».

Περιεχόμενο της δέσμης μέτρων για την απασχόληση

1. Η δέσμη μέτρων για την απασχόληση καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις εθνικές τους πολιτικές απασχόλησης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες τα κράτη μέλη καλούνται:

• να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού, όπως η καθιέρωση επιδοτήσεων πρόσληψης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η (ουδέτερη από δημοσιονομική άποψη) στροφή από τους φόρους επί της εργασίας στους περιβαλλοντικούς φόρους ή η στήριξη της αυτοαπασχόλησης·

• να αξιοποιήσουν τους τομείς στους οπ
Keywords
Τυχαία Θέματα