Νέο φορολογικό: Έλαφρύνσεις στα νοικοκυριά, βιβλία στους αγρότες

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο κ. Στουρνάρας δεν προσδιόρισε ποιες ακριβώς, για ποιους και σε ποιο ποσοστό θα είναι αυτές οι ελαφρύνσεις, καθώς όπως είπε θα αποτελέσουν
αντικείμενο κοινοβουλευτικού διαλόγου με τα άλλα κόμματα....
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελαφρύνσεις και για τις επιχειρήσεις, αν και υποστήριξε ότι δεν είναι η φορολογία το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας για την μη προσέλκυση επενδύσεων. Όπως πρόσθεσε, πρώτος στόχος θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την τήρηση βιβλίων π.χ. από τους αγρότες.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθούν στην πράξη κάποιες από τις επιβαρύνσεις που έχουν συμφωνηθεί με τα Μνημόνια, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη ότι γα το 2013 δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα: «το εγγυάται η συμφωνία, η οποία λέει ότι οι επόμενες δόσεις είναι υπό την προϋπόθεση της τήρησης της συμφωνίας , άρα δεν υπάρχουν νέοι όροι».

Ο κ Στουρνάρας φάνηκε αισιόδοξος ότι με την άρση της «δραχμικής αβεβαιότητας» το ΑΕΠ μπορεί να γίνει θετικό από το β΄ εξάμηνο του 2013 και ότι το κλίμα θα αλλάξει αρκετά από τον Ιούλιο και μετά, ενώ υποσχέθηκε ότι στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλύτερα του αναμενομένου «το 90% μιας δημοσιονομικής υπέρβασης μπορεί να δοθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέφερε ότι για την εξόφλησή τους προορίζονται 3,2 δισ. ευρώ, σε δύο φάσεις, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο που έρχονται.

Δεν αρνήθηκε πάντως ότι μπορεί να υπάρξουν περιπλοκές σχετικά με την στάση αναμονής του ΔΝΤ, μέχρι να αποφασίσουν τα κοινοβούλια των κρατών για την επαναγορά ομολόγων.

Δεν αρνήθηκε τέλος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκε ότι θα υπάρξει οριστική διαφωνία με δραματικές συνέπειες για την Ελλάδα. «Πράγματι υπήρχαν εναλλαγές του κλίματος, γύρω στις 10 το βράδυ φάνηκε να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και κάποιοι εξ ημών κάναμε δραματικές εκκλήσεις, μια και η διαφορά ήταν μικρότερη από 5 δισ. ευρώ. Εξηγήσαμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας αποτυχίας. Ευτυχώς, όλοι έκαναν ένα μικρό βήμα πίσω» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα