Νιγηρία: Ο πρόεδρος Τζόναθαν καταγγέλλει τη διείσδυση της Μπόκο Χαράμ στην κρατική μηχανή

Η ισλαμική αίρεση στη Νιγηρία Μπόκο Χαράμ ( που στη διάλεκτο χαούσα σημαίνει είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία) διαθέτει οπαδούς της αλλά και συμπαθούντες στην κρατική μηχανή, στις δυνάμεις ασφάλειας, στο κοινοβούλιο, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, ο Γκούντλακ Τζόναθαν.....

Η Μπόκο Χαράμ έχει ανθρώπους της στην κρατική μηχανή, στο κοινοβούλιο, στο δικαστικό σύστημα... Αλλοι, ακόμα και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, στην αστυνομία, γενικώς στις δυνάμεις ασφάλειας, συμπαθούν τη Μπόκο Χαράμ, πρόσθεσε ο πρώτος πολίτης της Νιγηρίας.
Η Μπόκο Χαράμ που από τα μέσα του 2010 επαναδραστηριοποιείται με υψηλό φόρο αίματος κατά χριστιανικών στόχων, στη Βόρεια, Βορειο-ανατολική Νιγηρία, θέλει να επιβάλει τη Σαρία στη Νιγηρία, αφού εγκαθιδρύσει εκεί ισλαμικό κράτος.
Είναι δικτυωμένη με την Αλ Κάιντα Μαγρέμπ, την AQMI, τους Σεμπάμπ στο έδαφος της Σομαλίας, όπου και εκπαιδεύει για Ιερό πόλεμο (Τζιχάντ) προσωπικό της, τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Καθηγητές πανεπιστημίων και μέλη της ανώτερης μεσαίας τάξης έχοντας απαρνηθεί την κοινωνική καταγωγή τους είναι μέλη της. Οι νιγηριανές αρχές το θέρος του 2009 έκαναν επίθεση στο προπύργιό της, την πρωτεύουσα του κρατίδιου Μπόρνο (ΒΑ Νιγηρία), Μαϊντουγκούρι, απ όπου η διαφυγή προς το Τσαντ, τον Νίγηρα, το Καμερούν είναι ευχερής. Ανάμεσα στους περίπου 800 νεκρούς αυτής της κυβερνητικής επίθεσης ήταν ο τότε ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Μοχάμεντ Γιουσούφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα