Νίκολιτς: «Προτιμούμε» το Κόσοβο από την ΕΕ

Η Σερβία, αν οι Βρυξέλλες της θέσουν τον όρο «Ευρώπη ή Κόσοβο», θα παραιτηθεί από την ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς....
«Αν μας θέσουν επίσημα τον όρο: Ευρώπη ή Κόσοβο – θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είπα και στην εκστρατεία και ο λαός μου δεν θα αιφνιδιαζόταν αν το πρότεινα» τόνισε ο κ. Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο Νίκολιτς είπε ότι η
Σερβία έχει επιτύχει το βαθμό οργάνωσης, ώστε να μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ.

«Η ΕΕ τώρα μας κρατά σε απόσταση, μόνον εξαιτίας του Κοσόβου. Αλλά μπορεί να μας κρατά έτσι για άλλα εκατό χρόνια, εμείς δεν θα αλλάξουμε θέση για τη νότια επαρχία. Αν αρχίσουν να μας ορίζουν νέους κανόνες, που δεν ίσχυαν για άλλα κράτη, τότε μπορούν να μας απορρίψουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μας πουν: δεν σας θέλουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η πρώτη σύσκεψη της σερβικής ηγεσίας με θέμα την εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο.

«Θα βρούμε τη νομική φόρμουλα, την οποία θα παρουσιάσουμε. Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που δεν είναι ανεξαρτησία και η οποία, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά την ουσιαστική αυτονομία που διασφαλίζεται από το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα