Νομικός ελιγμός Καραμπέρη για την υπόθεση τοκογλυφίας

Νομικό ελιγμό με αίτηση να εφαρμοστεί ο νόμος της ποινικής συνδιαλλαγής στην υπόθεσή του, έκανε ο 58χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, που συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο και χαρακτηρίστηκε «εγκέφαλος» μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος που δρούσε στη Θεσσαλονίκη....

O προφυλακισμένος επιχειρηματίας δέχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των θυμάτων τοκογλυφίας, «εφόσον υπάρχουν», όπως επισημαίνουν με νόημα οι
συνήγοροί του.

Σύμφωνα με το νόμο της ποινικής συνδιαλλαγής, ο κάθε κατηγορούμενος για οικονομικά αδικήματα έχει δικαίωμα να αποζημιώσει τα θύματά του. Αφού το πράξει, διασφαλίζει την ευνοϊκή μεταχείριση από το δικαστήριο και στην περίπτωση της τοκογλυφίας η πράξη του δεν κρίνεται με την κακουργηματική της μορφή. Η πρώτη αίτηση ποινικής συνδιαλλαγής στην υπόθεση του τοκογλυφικού κυκλώματος έγινε από τον έτερο χαρακτηριζόμενο από τις διωκτικές αρχές «εγκέφαλο», επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη και ήδη η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Παρότι ο εισαγγελέας διαφώνησε με τον ανακριτή να γίνει δεκτή η αίτηση συνδιαλλαγής, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίζεται για τη δικαιοσύνη η ουσιαστική αποζημίωση των θυμάτων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που έκρινε τη διαφωνία, τάχθηκε υπέρ του ανακριτή και την εξέλιξη της διαδικασίας. Έτσι, την περασμένη Τετάρτη ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας συναντήθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα με τα θύματα της τοκογλυφίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και όλοι, μαζί με τους συνηγόρους τους, ενημερώθηκαν και θα απαντήσουν στα μέσα του μήνα εάν δέχονται την ποινική συνδιαλλαγή.

Ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης από την αρχή υποστηρίζει ότι δεν διαπράχθηκε καμία τοκογλυφία και πως όλες οι συναλλαγές στις οποίες αναφέρθηκαν οι διωκτικές αρχές ήταν νόμιμες. Με το σκεπτικό αυτό διεκδικεί την ποινική συνδιαλλαγή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στα χέρια του ήδη έχει περισσότερες από 25 ένορκες βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις προσώπων που είναι στη δικογραφία, τα οποία φέρονται ότι έλαβαν τοκογλυφικά δάνεια. Στις δηλώσεις τους διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν οποιαδήποτε αξίωση από τον 58χρονο επιχειρηματία.

Πηγή:makthes
Keywords
Τυχαία Θέματα