Νταβούτογλου: «Ο διάλογος δεν συνιστά λύση στην κρίση της Συρίας»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε την Κυριακή από το Μόναχο ότι οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος δεν θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσης στην κρίση της Συρίας...

«Ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, όμως αυτός είναι ο λανθασμένος δρόμος. Αυτή δεν είναι λύση» τόνισε ο Νταβούτογλου κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Γερμανία.
«Αν αύριο γίνουν εκλογές,
υπό τον πρόεδρο (Μπασάρ αλ) Άσαντ, ποιος θα εγγυηθεί ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα μπορούν να είναι υποψήφιοι;» διερωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει πρώτα «να αναλάβει τις ευθύνες του» για τις σφαγές που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.
Ο Νταβούτογλου κάλεσε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλίσει την πρόσβαση των Σύρων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε, η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 175.000 πρόσφυγες και τον Ιανουάριο προώθησε 40.000 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Συρίας.
Το συριακό καθεστώς «καταστρέφει τη χώρα του» και «ο λαός πεθαίνει ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί», όπως έκανε και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία, κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα