Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη Συρία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καταδικάζει τις «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις συριακές αρχές και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες Σαμπίχα....

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε με 135 ψήφους υπέρ, 12 κατά (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας) και 36 αποχές. Ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι είχε λάβει μόνο 122 ψήφους.
Το κείμενο, που υποστηρίχθηκε κυρίως από τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες, καθώς και τις
Ηνωμένες Πολιτείες, ζητεί από την συριακή κυβέρνηση «να θέσει τέρμα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων". Καλεί "όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε μορφή βίας».
Το ψήφισμα καλεί επίσης τη Δαμασκό να επιτρέψει στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ ελεύθερη και άνευ όρων πρόσβαση σε όλη τη χώρα και να συνεργαστεί με τους ερευνητές.
Τονίζει την ανάγκη «να διεξαχθεί μια διεθνής, διαφανής, ανεξάρτητη και άμεση έρευνα» ώστε να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η εκπρόσωπος της Συρίας επιτέθηκε στις τρεις εισηγήτριες χώρες του ψηφίσματος -Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Μαρόκο- κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν μια κλιμάκωση της βίας στη Συρία.
«Η υποστήριξή τους στους τρομοκράτες προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων Σύρων», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα