Ο βασιλιάς είναι γυμνός…

Τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ήταν σαφή κατά την «απολογιστική» συνεδρίαση μιας άτυπης ηγετικής ομάδας 40 στελεχών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδειξαν σαφέστατα στον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, πως έφθασε η ώρα να αποχωρήσει από την ηγεσία...

Ζήτησαν, όπως και άλλα στελέχη, την έναρξη και μάλιστα αμέσως των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου. Απέρριψαν σαφώς την εκδοχή της «Διαρχίας», ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε και εκλογικό χρονοδιάγραμμα, μιλώντας για βουλευτικές κάλπες στα τέλη Απριλίου.

Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε στάση «Σφίγγας», καταλήγοντας σε ένα λακωνικό «Θα κάνω το καθήκον μου», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις 4 Ιανουαρίου. Με λίγα λόγια, τα ισχυρά στελέχη ζήτησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραδώσει το κόμμα, ακολουθώντας τις καταστατικές διεργασίες, ενώ οι πάντες συμφώνησαν πως η εκλογή νέου αρχηγού θα πρέπει να γίνει από τη βάση των μελών και των φίλων του Κινήματος.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών

Στην ευρεία σύσκεψη στελεχών του Κινήματος, που διήρκεσε 12 ώρες (από τις 16:00 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης), πήραν μέρος τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου που είναι και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της Κ.Ο., οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο πρόεδρος της Βουλής.

Ως προς το θέμα της ηγεσίας είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου προέδρου και, όταν αποφάσισε να το κάνει, μίλησε για «ενδεχόμενη εκλογή», κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.

Όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

Α. Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.

Β. Η κυβέρνηση (Παπαδήμου), την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.

Γ. Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Δ. Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.

Eκλογές στα τέλη Απριλίου

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί και ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Έθεσε, δε, εν όψει αυτών τα εξής ερωτήματα:

«Στους τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βου
Keywords
Τυχαία Θέματα