Ομπάμα: «Αν αποδειχθεί ότι η Συρία διαθέτει χημικά, αλλάζει όλο το παιχνίδι»

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε τους Σύρους την Παρασκευή ότι αν αποδειχθεί ότι η χώρα είχε χρησιμοποιήσει χημικά εναντίον του λαού, τότε θα αλλάξει όλο το «παιχνίδι», πρόσθεσε όμως ότι για την ώρα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία...

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι ο Μπασάρ αλ Άσσαντ είχε δώσει εντολή να χρησιμοποιηθούν απαγορευμένα όπλα, τότε κάτι τέτοιο θα σημάνει συναγερμό, όμως δεν είπε κάτι παραπάνω από το ότι έχει περαστεί η κόκκινη γραμμή.
Τα μέλη του Κογκρέσου την Παρασκευή, μέσω του Τζον Κέρι, δήλωσαν
ότι είναι πιο πιθανή η περίπτωση να περιλαμβάνεται συνεννόηση με άλλες χώρες στην επιστράτευση ανταρτών.
Καθισμένος στο πλευρό του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε ότι η διεθνής κοινότητα «δε θα προσπεράσει ούτε θα επιτρέψει τη συστηματική χρήση όπλων, όπως χημικών όπλων σε κατοίκους».
Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η χρήση τους στο Συριακό λαό να μην μπορέσει να αποδειχθεί: «Νομίζω ότι, από πολλές απόψεις, ένα όριο έχει ήδη ξεπεραστεί όταν βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από το στρατό της περιοχής. Όμως, η χρήση χημικών όπλων και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τη διεθνή κοινότητα, στους γείτονες της Συρίας, ενισχύουν την πιθανότητα να πέσουν τέτοιου είδους απαγορευμένα όπλα στα χέρια τρομοκρατών – όλα αυτά καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη διερεύνησης αυτού του προβλήματος που επηρεάζει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».
Keywords
Τυχαία Θέματα