ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Ρεπορτάζ : Σταμάτης Ασημένιος
(από την Καθημερινή)
Ανοιξε χθες τις πύλες της στο Βερολίνο η 46η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ). Είναι η μεγαλύτερη έκθεση του είδους στον κόσμο και για πολλούς η «Μέκκα» της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Περισσότεροι από 10.600 εκθέτες από 187 χώρες δίνουν το «παρών» στην «πιο πολιτική ΙΤΒ όλων των εποχών». Κρίση χρέους, πολιτικές ανακατατάξεις στον αραβικό κόσμο, προστασία του κλίματος και βιώσιμη ανάπτυξη συνθέτουν το πολιτικό πλαίσιο της φετινής ΙΤΒ... και καθορίζουν μεγάλο μέρος
των θεματικών της ενοτήτων. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Αίγυπτος, η οποία προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες που προκάλεσαν στον τουρισμό της οι πολιτικές ταραχές. Την προηγούμενη σεζόν η Αίγυπτος έχασε το ένα τρίτο των επισκεπτών της. Και ακριβώς τον στόχο της ανάταξης του αιγυπτιακού τουρισμού εξυπηρετεί η παρουσία του αρμόδιου Αιγύπτιου υπουργού Αμπντέλ Νουρ στην έκθεση.
Παρόμοιες είναι και οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, καθώς τα μαντάτα από τη γερμανική αγορά δεν είναι καθόλου καλά για τον ελληνικό τουρισμό. Μεγάλοι tour operator καταγράφουν μείωση των κρατήσεων για ελληνικά πακέτα θερινών διακοπών, που φτάνουν το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Ενώ η Τυνησία ανακάμπτει, η Τουρκία και η Ισπανία σημειώνουν αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα, που πέρυσι είχε ωφεληθεί από τις ταραχές στις χώρες της βόρειας Αφρικής, φέτος δεν έχει ανάλογη συνέχεια», αναφέρει ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Thomas Cook για τη Γερμανία, Πέτερ Φανκχάουζεν. Μείωση των κρατήσεων κατά σχεδόν ένα τρίτο καταγράφει και η TUI. Παρόμοια και η διαπίστωση της Alltours.
«Οι προορισμοί που προτιμούν οι Γερμανοί φέτος είναι η Μαγιόρκα και η Τουρκία, την Ελλάδα την αποφεύγουν, καθώς, παρά την κρίση, οι τιμές δεν έχουν πέσει, ενώ πολλοί Γερμανοί μπερδεύουν τη Ρόδο με την Αθήνα... Πιστεύουν ότι παντού γίνονται διαδηλώσεις και υπάρχει αντιγερμανικό κλίμα εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και που οι Ελληνες χρεώνουν στην καγκελάριο Μέρκελ», λέει ο επικεφαλής της Alltours, Βίλι Φερχούφεν.
Ακριβώς στο κλίμα αυτό αποδίδουν σχεδόν όλοι οι ειδικοί και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της Γερμανίας τη χαμηλή ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που παρατηρείται. Το κλίμα αυτό θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν στο μεγάλο τουριστικό φόρουμ του Βερολίνου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. «Ζητούμενο για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους», υποστηρίζει ο καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στην Ανώτατη Σχολή του Βορμς, Αντριαν φον Ντέρνμπεργκ.
Περιθώρια βελτίωσης
Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. «Είναι πολλοί εκείνοι που ακόμη περιμένουν πριν κλείσουν το πακέτο των διακοπών τους στην Ελλάδα. Το είδαμε και πέρυσι. Ηταν πολλοί εκείνοι που έκλεισαν αργότερα ή την τελευταία στιγμή και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μπίχι, πρόεδρος του Συνδ
Keywords
Τυχαία Θέματα