Οι Λετονοί απορρίπτουν την Ρωσική γλώσσα ως δεύτερη

Σχεδόν το 75% των Λετονών ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση να γίνει η Ρωσική δεύτερη επίσημη γλώσσα. Η ψηφοφορία ενισχύθηκε από εθνικές εντάσεις στο πρώην Σοβιετικό έθνος και πυροδότησε νέα κριτική από τη Μόσχα....

Το δημοψήφισμα της 18ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε από φιλορωσικό λόμπι της Λετονίας, που ισχυρίζεται
ότι η μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα της Βαλτικής έχει αποκλειστεί από την πολιτική ζωή αφότου η Λετονία αποσπάστηκε από την Σοβιετική Ένωση το 1991.
Λετονοί εθνικιστές βλέπουν την ψηφοφορία σαν μια προσπάθεια, υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο, με στόχο την αποδυνάμωση της κυριαρχίας της χώρας, προκειμένου να την απωθήσουν πίσω στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
«Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, αυτό το δημοψήφισμα είναι ένα τεστ για τους προδότες του κράτους», ο δημοφιλής σκηνοθέτης θεάτρου Alvis Hermanis δήλωσε στην τηλεόραση αυτή την εβδομάδα, εκφράζοντας την άποψη πολλών εθνικιστών Λετονών για όσους υποστηρίζουν τη ρωσική ως επίσημη γλώσσα.

Η Λετονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991 μετά από 50 χρόνια αυτό που θεωρείται ως σοβιετική κατοχή. Νόμοι μετά την ανεξαρτησία αποσκοπούν στην καταπολέμηση της επιρροής της Ρωσίας και την ενίσχυση του καθεστώτος της Λετονικής γλώσσας και του πολιτισμού.
«Αυτή είναι μια ψηφοφορία για τα θεμέλια του κράτους της Λετονίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Valdis Dombrovskis αφού ψήφισε κατά του μέτρου. Είπε ότι αναμένεται μεγάλη προσέλευση και μια αποφασιστική ψήφος κατά της υιοθέτησης της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.
«Ενάντια», ήταν το μήνυμα σε γιγαντιαίου μεγέθους γράμματα χαραγμένα στο χιόνι στον παγωμένο ποταμό Daugava στην πρωτεύουσα Ρίγα.
Μεταξύ του ρωσόφωνου πληθυσμού, η ψηφοφορία θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων που λένε ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να κάνουν τεστ στη γλώσσα και την ιστορία για να γίνουν πολίτες της Λετονίας.

«Μη-πολίτες»
Ρωσόφωνοι που αρνήθηκαν αυτή τη διαδικασία πολιτογράφησης έμειναν ως «μη πολίτες», χωρίς δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα να καταλάβουν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Υποστηρίζουν ότι πληρώνουν φόρους όπως όλοι οι άλλοι, έχουν ζήσει στη Λετονία για δεκαετίες και λένε ότι Λετονοί θα πρέπει να ξεχάσουν τις αδικίες της σοβιετικής περιόδου.
«Μην χάσετε την ευκαιρία να δείξει τη στάση σας στο τι συμβαίνει στη Λετονία για τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε στο πρωτοσέλιδο η ρωσόφωνη εφημερίδα Vesti Sevodnya.
«Το δημοψήφισμα είναι ένα στάδιο στο πλαίσιο του αγώνα των Ρώσων κατοίκων της Λετονίας για τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο διοργανωτής της ψηφοφορίας Vladimir Linderman, ο οποίος μιλάει άπταιστα Λετονικά, αλλά δεν έχει ακόμη πολιτογραφηθεί ως πολίτης και δεν μπορούσε να ψηφίσουν. Η ομάδα του «Για την Μητρική Γλώσσα» συγκέντρωσε πάνω από 187.000 υπογραφές υπέρ της ψήφου του, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Λετονίας να οργανώσει ένα πανεθνικό δημοψήφισμα.
Αν και οι δεσμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα