Ορκίστηκε ο Πρόεδρος της Κένυας

Η επίσημη ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κένυας, του Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνείς κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια τελετής σ' ένα στάδιο γεμάτο με οπαδούς του και ξένους αξιωματούχους, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από το Ναϊρόμπι....

Ο Κενυάτα ορκίσθηκε ως 4ος πρόεδρος της Κένυας στη Βίβλο που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του, ο πρώτος πρόεδρος της Κένυας μετά την ανεξαρτησία
της από τη Βρετανία το 1963. Την τελετή παρακολούθησαν περίπου 60.000 πολίτες, περισσότεροι από δέκα αφρικανοί ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στην τελετή από πρεσβευτές.
Έπειτα από μια ήρεμη εκλογική αναμέτρηση μετά από ένα λουτρό αίματος πριν από πέντε χρόνια, πολλοί Κενυάτες ελπίζουν ότι ο Κενυάτα θα τηρήσει την υπόσχεσή του να είναι πρόεδρος όλων των πολιτών και δεν θα εργαστεί μόνο προς όφελος της εθνότητάς του.
Για τα δυτικά κράτη, που είναι μεγάλοι δωρητές στη χώρα αυτή των 40 εκατ. κατοίκων η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Αφρική, η Κένυα είναι ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας στην περιφερειακή μάχη εναντίον του μαχητικού ισλάμ. Όμως τώρα θα πρέπει να εξισορροπήσουν την επιθυμία τους για στενές σχέσεις με την πολιτική του περιορισμού των επαφών με πρόσωπα που κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Χάγη.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έστειλαν πρεσβευτές στην τελετή της ορκωμοσίας του Κενυάτα - ένα επίπεδο εκπροσώπησης που διπλωμάτες είπαν πως δεν είναι ασυνήθιστο για τέτοιο γεγονός, αλλά παράλληλα ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη να έχουν με τους κατηγορουμένους από το ΔΠΔ μόνον τις επαφές που είναι απαραίτητες.
Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας βοήθησε να αποκατασταθεί η φήμη της Κένυας ως μιας από τις σταθερότερες δημοκρατίες της Αφρικής. Δίπλα στον απερχόμενο πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι, την τελετή παρακολούθησε επίσης ο Ντάνιελ Άραπ Μόι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα επί 24 χρόνια, ως το 2002.
Αν η Δύση δεν τα καταφέρει στο παιγνίδι της διπλωματικής ισορροπίας, κινδυνεύει να αφήσει περισσότερο χώρο στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές δυνάμεις, οι οποίες κερδίζουν τόσο πολιτική όσο και εμπορική επιρροή στην Αφρική.
Ο Κενυάτα και ο επίσης κατηγορούμενος αντιπρόεδρός του, ο Ουίλιαμ Ρούτο, έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεργαστούν με το ΔΠΔ για να "καθαρίσουν" τα ονόματά τους. Αρνούνται τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι είχαν βοηθήσει να οργανωθούν τα βίαια επεισόδια μετά τις εκλογές του 2007, τα οποία είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Keywords
Τυχαία Θέματα