Παιδιά στο Μεξικό: Θύτες ή θύματα

Τουλάχιστον 30.000 παιδιά στο Μεξικό εμπλέκονται σε κάποιου είδους οργανωμένο έγκλημα, όπως προκύπτει από έρευνα μίας παγκόσμια συμμαχία κοινωνικών οργανισμών. Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Παιδικά Δικαιώματα (Children Rights Network), πολλά από τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να ενδώσουν στο οργανωμένο έγκλημα εξαιτίας απειλών για τη ζωή τους, ή λόγω κοινωνικής και οικονομικής ανάγκης γι αυτό και –σύμφωνα με το Δίκτυο-,είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης τους από την κυβέρνηση, ως θύματα «παιδικής παρενόχλησης».....
Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε
πληθώρα περιπτώσεων συλλήψεων παιδιών στο Μεξικό., με την περίπτωση που έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα να είναι αυτή ενός 14χρονου αγοριού γνωστού ως «El Ponchis» («ο Μανδύας»), το οποίο κρίθηκε ένοχο για τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων για λογαριασμό του καρτέλ South Pacific.
Μόλις ένα μήνα μετά την καταδίκη του αγοριού σε 3 χρόνια εγκλεισμού σε αναμορφωτικό ίδρυμα ένα 13χρονο κορίτσι, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο καρτέλ «Zetas». Σύμφωνα με της αρχές το κορίτσι πληρωνόταν με 8.000 πέσος το μήνα –περίπου 800 δολάρια-, για να φιλάει «τσίλιες». Ενημέρωνε τα μέλη της συμμορίας για τις όποιες ελεύσεις και αποχωρήσεις ανθρώπων από την πολιτεία Λουίς Μόγια, στο βόρειο Μεξικό.

«Τα παιδιά είναι εύκολη λεία για το οργανωμένο έγκλημα καθώς στερούνται ευκαιριών», λέει ο Χοσέ Λουίς Τσισνέρος, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Metropolitan Autonomous της πόλης του Μεξικό. «Κοινωνικά μιλώντας (τα παιδιά) αντιμετωπίζουν πλέον τη βία ως το μόνο τρόπο να κερδίσουν σεβασμό, αλλά και ως τρόπο να εξασκήσουν τη δύναμή τους, κάτι που δεν κατέστη δυνατό για τις οικογένειές τους», συνεχίζει ο Τσισνέρος.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της χώρας αρνείται την ανάμειξη ανηλίκων στο οργανωμένο έγκλημα, λέγοντας μάλιστα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, ότι δε διαθέτουν πληροφορίες για ανάμειξη παιδιών σε εγκληματικές οργανώσεις.

Νομικό κενό για τα παιδιά;
Πλήθος οργανισμών στο Μεξικό πάντως καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, όταν τα συλλαμβάνουν. Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Παιδικά Δικαιώματα, είναι συχνό φαινόμενο για τα συλληφθέντα παιδιά, να τα διασύρονται στα ΜΜΕ χωρίς κανένα σεβασμό προς την προσωπική τους ζωή αλλά και το τεκμήριο αθωότητας.
«Δεν υπάρχει ένας νόμος για την παιδική εγκληματικότητα», λέει η δημοσιογράφος Βερόνικα Μοράλες, «Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι τα παιδιά πρέπει να θεραπεύονται και όχι να φυλακίζονται, μετά την διάπραξη ενός εγκλήματος», καταλήγει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά που καταλήγουν στη σύλληψη δεν είναι τα μόνα που βλάπτονται από το οργανωμένο έγκλημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2001 τουλάχιστον 1.188 παιδιά σκοτώθηκαν λόγω ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ.
Ο αριθμός αυτός, αντιστοιχεί στο 2.5% του συνόλου των 47.515 θανάτων οι οποίοι αποδίδονται από τις αρχές στο οργανωμένο
Keywords
Τυχαία Θέματα