Παραμένουν στις θέσεις τους οι οικονομικοί εισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία 7 προς 4 απέρριψε το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μλιτιάδη Παπαϊωάννου, για την παραπομπή και την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη....

Ως εκ τούτου οι δύο εισαγγελείς θα παραμείνουν στη θέση τους. Νωρίτερα ο αντεισαγγελέας του Α.Π, Γ. Κολιοκώστας, πρότεινε την παραμονή των δύο οικονομικών εισαγγελέων.
Υπέρ της παραμονής ψήφισαν οι Αντεισαγγελείς του Α.Π. Αθανάσιος Κονταξής και Γ. Κολιοκώστας, ο αντιπρόεδρος του Α.Π. Εμ. Καλούδης και οι αρεοπαγίτες Παν. Ρουμπής, Βιολέτα Κιτέα, Βασίλης Λυκούδης
και Ανδρέας Τσόλιας.
Οι μειοψηφούντες ήταν η πρόεδρος του Α.Π. Ρένα Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας Ι. Τέντες και οι αντιπρόεδροι του Α.Π. Ελισάβετ Μπρίλη και Γ. Χρυσικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που μέτρησε στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και ενόχλησε όπως φαίνεται ήταν ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αντικατάσταση των Πεπόνη-Μουζακίτη.

Την ενόχλησή του μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκρυψε ούτε ο εισαγγελέας του Α.Π. Ιωάννης Τέντες, παρότι τάχτηκε κατά της παραμονής των δύο οικονομικών εισαγγελέων στη θέση τους και αυτό γιατί οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο έγγραφο του κ. Παπαϊωάννου έδιναν την εντύπωση ότι προκαταλαμβάνει την κρίση των μελών του ΑΔΣ, «λαμβάνει θέση και καθορίζει κριτήρια».

Ο κ. Τέντες σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε μελετημένο το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα διαφωνώντας με την επιχειρούμενη τροπολογία και όπως είπε λειτούργησε ικανοποιητικά και κάθε σκέψη μεταβολής του δεν τον βρίσκει σύμφωνο και δεν δικαιολογείται δικαιοπολιτικά.
Ο κ. Τέντες ζήτησε από τα μέλη του ΑΔΣ να στηριχτεί η κρίση τους σε υπηρεσιακά κριτήρια και να κρίνουν αυτόνομα, «όχι σε αντίδραση ενέργειας τρίτων», όπως είπε. Όλα τα μέλη του ΑΔΣ πάντως φέρονται να συμφώνησαν πως δεν ήταν ενδεδειγμένες οι περαιτέρω ενέργειες των δύο οικονομικών εισαγγελέων μετά την επιστολή παραίτησής τους αλλά ο καθένας έκανε διαφορετική αξιολόγηση θεωρώντας ότι δεν προκάλεσαν πρόβλημα στην Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο κ. Κολιοκώστας εξήρε το έργο των οικονομικών εισαγγελέων που χαρακτήρισε μαχητικούς και εργατικούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα