Παζάρι τρόικας με κυβέρνηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, που πρέπει να σταλεί εδώ και τώρα με το να τεθεί σε διαθεσιμότητα ένας αριθμός δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς να γίνεται λόγος για 15.000 απολύσεις), ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα....

Κι αυτό παρότι τα στελέχη της παραδέχονται ότι το οικονομικό όφελος από αυτή την κίνηση θα είναι πολύ μικρό και δεν θα επηρεάσει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Αυτή η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας υπήρξε και ο βασικός λόγος της εμπλοκής που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις
με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το βράδυ της Κυριακής χωρίς μάλιστα να έχει αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι αφού και οι δύο πλευρές επιμένουν προς το παρόν στις θέσεις τους και δεν έχει κλειστεί ακόμη κανένα ραντεβού για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου που έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται από κοινού με τους εκπροσώπους της task force στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αυτό, που έγινε αποδεκτό από την τρόικα, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, και την διαθεσιμότητα ενός αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, που θα προκύψει κυρίως μετά την αξιολόγηση του προσωπικού. Επιπλέον, το πρόγραμμα αυτό κρίνεται ρεαλιστικό και για την εξοικονόμηση 167 εκατ. ευρώ που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση- ένα ποσό το οποίο δεν επηρεάζει την δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι «δεξαμενές» για τη διαθεσιμότητα που θα προκύψουν από την διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, τις οποίες ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας, είναι οι εξής:-Πρώτον, απομάκρυνση των επίορκων, κοπανατζήδων και ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 11.000, οι οποίοι μάλιστα θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Η μη ολοκλήρωση ακόμη, όμως, της σύσταση των Πειθαρχικών Συμβουλίων θέτει προσκόμματα σ΄ αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμάται ότι η απομάκρυνσή τους, με εξαίρεση περίπου 1.000 άτομα, απαιτεί χρόνο.-Δεύτερον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς ή Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου τα οποία κλείνουν. Οι υπάλληλοι αυτοί, μετά την κατάργησή των οργανικών θέσεων που κατέχουν, θα τίθενται, με βάση και τον ισχύοντα Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα, για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και μετά την παρέλευσή του θα απολύονται.-Τρίτον, το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού του κράτους και δεν θα καταστεί δυνατόν να μετακινηθεί σε κενές θέσεις διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας του προσωπικού που εκτιμάται ότι θα προλάβει μαζικό χαρακτήρα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, παρότι αποδέχτηκαν αυτές τις προτάσεις και συμφώνησαν με την πορεία της μεταρρύθμισης του κράτους, ζήτησαν «απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».
« Δε
Keywords
Τυχαία Θέματα