Πείτε «ναι» στα φρούτα του χειμώνα…


Τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν υψηλή διατροφική αξία με κύριοχαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C για να ενισχύουν τηνάμυνα του οργανισμού μας. Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιοσυνηθισμένα χειμωνιάτικα φρούτα. Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι το φρούτο πουχαρακτηρίζει τον χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα το πορτοκάλι είναι πολύ καλή πηγήβιταμίνης C και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την άμυνα τουανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες... Επιπλέον η βιταμίνη Cείναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφησητου σιδήρου
και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Επίσης, το πορτοκάλι είναιεξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και,β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορουςτύπους καρκίνου και καρδιακά νοσήματα. Το πορτοκάλι, όπως και τα άλλαεσπεριδοειδή συμβάλουν, λόγω των ινών που περιέχουν, στη μείωση τηςχοληστερίνης. Επίσης συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από φυτικέςπηγές. Θερμιδικά αποδίδει 85 kcal ανά 185 γραμμάρια.Τρώγεται σκέτο σαν φρούτο και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς ή /και με τηνπροσθήκη και άλλων φρούτων.

Ακτινίδιo: Είναι ένα ιδιαίτερο σε μορφή και γεύση φρούτο, τοοποίο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχειακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τουείναι οι φυτικές ίνες. Προσφέρει λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίαςαντιμικροβιακή προστασία. Οι φυτικές του ίνες συμβάλουν στην καλύτερη πέψη,αλλά και λειτουργία του εντέρου. Βέβαια απαιτείται προσοχή, αφού τα σποράκιαπου περιέχει είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται σε παθήσεις όπωςεκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα, έλκος, ενώ το «τριχωτό» του δέρμα προκαλείδερματικές αλλεργίες σε πολλούς, που το αποφεύγουν για αυτό το λόγο. Ένα μικρόακτινίδιο 70 γραμμαρίων δίνει 45 θερμίδες και 2.1 γραμμάρια φυτικώνινών, ενώ αποδίδει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Μανταρίνι: Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως τοπορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι, δύο μέτρια μανταρίνια αποδίδουν 53θερμίδες. Το μανταρίνι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και είναι επίσηςπλούσιο σε καροτινοειδή τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τονοργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα. Είναιπλούσια πηγή καλίου που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεση επίσης και πολύκαλή πηγή βιταμίνης Α. Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναιλιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, αλλά η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογείτην ηρεμιστική του δράση. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που το χαρακτηρίζει καιεπίσης, η φλούδα του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες και αποξηραμένηχρησιμοποιείται σε αφεψήματα καθώς και σε αρώματα.
Μήλο: ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες. Περιέχειμεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από τηνοστεοπόρωση. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερηλειτουργία της καρδιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα