ΠΕΡΑΣΕ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!


Δεκτό κατά πλειοψηφία επίτης αρχής και επί των άρθρων έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μερυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου προς εφαρμογή του μνημονίου μετά απόονομαστική φανερή ψηφοφορία. Σε σύνολο 283 βουλευτών «ναι» επί της αρχής τουνομοσχεδίου ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 80, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε παρών. Επίτων άρθρων 1 και 6, υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές... κατά 80 ενώ ένας βουλευτήςδήλωσε παρών. Στο άρθρο
2 «ναι» ψήφισαν επίσης 202 βουλευτές, 80 «όχι» ενώ έναςβουλευτής δήλωσε παρών. Επί της τροπολογίας γιατην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80βουλευτές και ένας δήλωσε παρών. Την τροπολογία για την εξουσιοδότηση στονπρωθυπουργό για τα στατιστικά στοιχεία υπερψήφισαν 202 βουλευτές, 80καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών.

Από τους διαγραφέντες τηςΝέας Δημοκρατίας «ναι» ψήφισαν οι Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, ΜανώληςΚεφαλογιάννης, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και ΑναστάσιοςΚαριπίδης, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική ομάδα τουκόμματος.
Από τους πρόσφατα 23διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της νέας δανειακήςσύμβασης κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, μόνον ο Χρ. Μαγκούφης άλλαξε τηντοποθέτησή του ψηφίζοντας «ναι». Οι υπόλοιποι ψήφισαν «κατά» και στη σημερινήψηφοφορία ενώ απόντες ήταν ο Γ. Παπαμανώλης και ο Σπ. Κουβέλης.
Από τους πρόσφαταδιαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέντε ψήφισαν «ναι» αλλάζονταςτοποθέτηση, έξι επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από τηνψηφοφορία.
Με αντιπαράθεση τουαντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου καιτων κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής ησυζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει -μεταξύ άλλων - τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τηναναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού.
Αφορμή της έντασης στάθηκετο αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν το ΚΚΕκαι ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι αντιδράσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα πουπροσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 τουΣυντάγματος που αφορά τις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός τουεκτελεσθέντος προϋπολογισμού.
Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσεκαι τα δύο, επικαλούμενος για το πρώτο διαφορετική αιτιολόγηση του Συμβούλιοτης Επικρατείας ενώ για το δεύτερο τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
Απαντώντας σε ανάλογαεπιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου που προέβαλαν ο Θ.Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ, ο υπουργόςΟικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούςκαι να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμοςείναι η απόλυτη καταστροφή.
«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡκαι ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρότασηγια αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα