Πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα - Δευτέρα δύο μέλη από τη διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις πολιτικών αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών της χώρας με υπηρεσίες πληροφοριών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την περίοδο από το 1944 έως το 2001 και με υπηρεσίες πληροφοριών της ΠΓΔΜ μέχρι το 2006....
Οι δύο παραιτηθέντες είχαν εκλεγεί στην επιτροπή
αυτή κατόπιν πρότασης της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Η παραίτησή τους έγινε μετά την αμφισβήτηση της επιτροπής από τον κ.Τσερβένκοφσκι.
Ο αρχηγός του SDSM , το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε, το Σάββατο, την επιτροπή ότι έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι μαγισσών» και ότι επιδιώκει την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Τσερβένκοφκσι ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αποφάσεις της επιτροπής και σημείωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του προέδρου της Τόμε Ατζίεφ για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της επιτροπής.
Τα δύο παραιτηθέντα μέλη της επιτροπής είχαν κατηγορήσει αρκετές φορές τον Τόμε Ατζίεφ για μεροληπτικές ενέργειες κατά την εξέταση των φακέλων των υπόπτων για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες. Ο κ. Ατζίεφ ανέφερε ότι οι παραιτήσεις δύο μελών δεν θα επηρεάσουν το έργο της επιτροπής, καθώς αυτή διαθέτει την απαραίτητη απαρτία για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Η λειτουργία και οι επίμαχες αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής έχουν προκαλέσει κατ' επανάληψη έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και έχουν επικριθεί από μεγάλο αριθμό ανθρώπων του πνεύματος και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ.
Keywords
Τυχαία Θέματα