Ψάχνουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής στην Ιταλία

Νέο κύκλο επαφών ξεκινάει σήμερα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό λαβύρινθο και να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Προτεραιότητά του είναι η επιλογή ενός πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, τα ονόματα που έχουν πέσει στο... τραπέζι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού...

Σε λίγη ώρα αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Κυρηνάλιου Μεγάρου εκπρόσωπος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το
απόγευμα, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είτε θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής» - θα περιλαμβάνει τους Μόντι και Μπερλουσκόνι- ή «ειδικού σκοπού» δίνοντας την εντολή σχηματισμού σε κάποιον τεχνοκράτη είτε θα αποφασίσει νέα προσφυγή στις κάλπες (στο τέλος Ιουνίου ή το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβρη).Το δεύτερο σενάριο, όπως επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, θα προσπαθήσει να το αποφύγει.
Τα ονόματα των τεχνοκρατών που ακούγονται, σύμφωνα με το Reuters, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι και ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Φράνκο Γκάλο.Την ίδια ώρα, τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο (προέρχεται από τους κόλπους της κεντροαριστεράς).
Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, ο αρχηγός του κράτους «θα υιοθετήσει διάφορες πρωτοβουλίες τις οποίες του επιτρέπει το Σύνταγμα να αναπτύξει». Βασική του προσπάθεια είναι η αποτροπή επιστροφής στις κάλπες οι οποίες ενδέχεται να βγάλουν ένα ακόμη πιο ακυβέρνητο σχήμα και να επιδεινώσουν τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές".
Keywords
Τυχαία Θέματα