Πτώση 50% αναμένεται στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Πλάτη στα... καλοριφέρ φαίνεται ότι θα γυρίσουν φέτος πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, λόγω οικονομικής αδυναμίας ή στροφής σε άλλες μορφές θέρμανσης. Ως αποτέλεσμα, η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 50%, σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.....
Παρότι απομένει μόλις μιάμιση εβδομάδα
μέχρι την έναρξη της επίσημης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, οι παραγγελίες στα πρατήρια του ελληνικού Βορρά είναι σήμερα μηδενικές -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν το «τεφτέρι» των παραγγελιών άρχιζε να γεμίζει από την 1η Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, οι οποίοι φοβούνται «μπαράζ» λουκέτων σε πρατήρια, το φαινόμενο συνδέεται κυρίως με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στο 1,30-1,50 ευρώ/λίτρο και τη συνακόλουθη στροφή ολοένα περισσότερων πολιτών σε νέες μορφές ενέργειας, όπως οι λέβητες πέλετ, οι ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια. Ρόλο παίζει και το παρατεταμένο «καλοκαίρι».
Παράλληλα, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που, όταν πληροφορήθηκαν την πρόθεση εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές των σπιτιών τους από πέρυσι τον Απρίλιο, ώστε να προλάβουν την αύξηση τιμών.

Πετρέλαιο σε μπιτόνια και λουκέτο σε εκατοντάδες πρατήρια στη Β.Ελλάδα
«Οι καταναλωτές δεν έρχονται στα βενζινάδικα ούτε για να ρωτήσουν τις τιμές, πόσο μάλλον για να κάνουν παραγγελίες» λέει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» Θέμης Κιουρτζής και προσθέτει: «Πολλοί αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο κι άλλοι το γύρισαν σε διαφορετικές μορφές καυσίμων: στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν κυρίως το φυσικό αέριο, σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας τα ξύλα. Η κατανάλωση στο νομό εκτιμώ ότι θα είναι φέτος μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%. Υπολογίζω ότι τα βυτιοφόρα θα κάνουν τριπλάσιες διαδρομές για παραδόσεις σε σχέση με πέρυσι, μεταφέροντας μικρότερες ποσότητες, καθώς πολλοί καταναλωτές θα αδυνατούν να γεμίσουν τις δεξαμενές».
Κατά τον ίδιο, πολλοί πολίτες δεν ξέρουν ακόμη αν θα έχουν τη δυνατότητα ν' αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. «Σε λίγο θα έρχονται και θα ζητούν πετρέλαιο θέρμανσης σε μπιτόνια. Μη φτάσουμε και στα ...μπουκαλάκια αρώματος τελικά. Αν περάσουν και τα μέτρα για την υγραεριοκίνηση, πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνουμε» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι πολλά πρατήρια, κυρίως περιφερειακά, συντηρούνται από τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης και, άρα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα.
«Πανελλαδικά υπολογίζουμε ότι θα κλείσουν 1500-2000 πρατήρια, με περίπου 7000 εργαζομένους, εκ των οποίων το 60%-70% εκτιμώ ότι θα είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή αυτή πλήττεται περισσότερο, γιατί έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από βαλκανικές χώρες, όπου οι πολίτες πηγαίνουν και γεμίζουν τα ρεζερβουάρ» υπογραμμίζει.
Κατά τον ίδιο, παρό
Keywords
Τυχαία Θέματα