Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Πυρετός διεργασιών στην Ευρώπη ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπου εν πολλοίς κρίνεται η συνοχή της Ευρωζώνης, μετά τις χαοτικές διαφορές που παρατηρούνται ως προς την προσέγγιση της κρίσης και τη διαχείρισή της μεταξύ Βερολίνου και υπολοίπων εταίρων ....

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε της Συνόδου κι ενώ η Γερμανία επιμένει στην σκληρή γραμμή της άρνησης οιασδήποτε κοινής ανάληψης ρίσκου και ευθύνης (ευρωομολόγα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων επί των εθνικών προϋπολογισμών στην Κομισιόν), το «παιχνίδι» έχει περάσει πια στα χέρια των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών οι οποίοι τις τελευταίες ώρες βρίσκονται στα … τηλέφωνα, σε μια μακράς διαρκείας τηλεδιάσκεψη του «μίνι Eurogroup», με στόχο να βρεθεί μια κάποια λύση, ή έστω μια συμβιβαστική πρόταση που να τεθεί στο τραπέζι των ηγετών στη Σύνοδο.
Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας είχαν μια πρώτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, επανέλαβαν την επικοινωνία τους σήμερα το πρωί και αναμένεται αργότερα το μεσημέρι να έχουν μια νέα τηλεδιάσκεψη. Ο Γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί είναι αυτός που συντονίζει τις επικοινωνίες, έχοντας όμως στο πλευρό του τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε και την κοινή στάση των δύο χωρών που ουσιαστικά απορρίπτουν το σχέδιο των προέδρων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Εurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός είδους «υπερυπουργείου Οικονομικών της ΕΕ» και για αύξηση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων επί θεμάτων κρατικών προϋπολογισμών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δηλώνει σε όλους τους τόνους πως πρέπει να βρεθεί λύση τώρα και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ντε Γκίντος δηλώνει πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης είναι θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου Κορυφής.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δηλώνει από την πλευρά του ότι θα ζητήσει από τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο, να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για να σταθεροποιήσουν τις αγορές, ενώ όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν και την κρίσιμη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αργότερα σήμερα στο Παρίσι.

Κόντρα σε όλα αυτά το «σχέδιο των 4» για περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ θα τεθεί τελικώς στο τραπέζι. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι να γνωστοποιεί, μέσω της επίσημης πρόσκλησής του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων στην Ευρώπη θα τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου. Επίσης δηλώνει ότι θα συζητηθεί το Πολυετές Χρηματοοικονομικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα παρουσιαστεί και η έκθεση για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
«Η πρόκληση αυτού του Συμβουλίου, περισσότερο από ποτέ, είναι να σηματοδοτήσει με ξεκάθαρο και ουσιαστικό τρόπο, ότι κάνουμε ότι απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η
Keywords
Τυχαία Θέματα