«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την κρίση στην Συρία στη Μόσχα

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων για την κρίση στη Συρία ξεκίνησε από τη Δευτέρα στη Μόσχα. Αργά το απόγευμα ο Κόφι Ανάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σήμερα ο Κόφι Ανάν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αύριο στη ρωσική πρωτεύουσα φθάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.....Παράλληλα συνεχίζεται η σφοδρή επέμβαση του συριακού στρατού στη Δαμασκό, όπου διεξάγονται οι εντονότερες συγκρούσεις από την έναρξη της εξέγερσης – την οποία επίσημα ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε εμφύλιο
πόλεμο.
Στο πεδίο της διπλωματίας η Ρωσία δέχεται τα πυρά της διεθνούς κριτικής μετά το βέτο που άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν με «εκβιασμό» να πιέσουν τη Μόσχα να δεχθεί τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη με την απόφαση που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επέκταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται η απειλή για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
«Το να ελπίζει κανείς ότι η Μόσχα θα πείσει τον 'Ασαντ να αποχωρήσει δεν είναι ρεαλιστικό» είπε ο Λαβρόφ, τονίζοντας πως «ο πρόεδρος 'Ασαντ δεν θα αποχωρήσει, όχι διότι τον υποστηρίζουμε, αλλά διότι απλώς ένα απολύτως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Συρίας τον υποστηρίζει». Χθες το μεσημέρι συριακά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού για να εκδιώξουν αντάρτες που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από σημαντικά κρατικά κτίρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα