Ρόμνεϊ: «Θα εξόπλιζα τους αντάρτες στη Συρία»



Ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ζητήσει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία και εξοπλισμό των ανταρτών με τον βαρύ οπλισμό που χρειάζονται για να επιτίθενται στα τανκς, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.....

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ θα κάνει αυτή την πρόταση σήμερα, σε ομιλία που η εκστρατεία του την χαρακτηρίζει σημαντική για
την εξωτερική πολιτική του, την οποία θα εκφωνήσει στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια.Σε αποσπάσματα που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα, ο Ρόμνεϊ άνοιξε την προοπτική, αν εκλεγεί πρόεδρος, για έναν πόλεμο «δια αντιπροσώπων» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Συρία.
«Το Ιράν στέλνει όπλα στον Ασαντ επειδή ξέρουν ότι η πτώση του θα είναι στρατηγική ήττα για εκείνους. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε, με την ίδια ένταση, με τους διεθνείς εταίρους μας για να στηρίξουμε τους πολλούς Συρίους που θα πολεμήσουν για αυτήν την ήττα - παρά να καθόμαστε στο περιθώριο», είπε.Η πρόταση είναι σημαντική αλλαγή από την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχειρεί να κρατήσει την σύγκρουση σε χαμηλή ένταση, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο.
Ο Ομπάμα ασκεί πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, τους κύριους υποστηρικτές των ανταρτών, να περιορίσουν τις προμήθειες όπλων.
Ο Ρόμνεϊ έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να εμφανιστεί σαν ικανός ηγέτης σε περίοδο πολέμου, χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα.
Στον απόηχο της νίκης επί του Ομπάμα στο ντιμπέϊτ της περασμένης εβδομάδας, η εκστρατεία του ελπίζει ότι η σημερινή ομιλία θα βρει καλύτερη ανταπόκριση.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει μεγάλη ομάδα συμβούλων για την εξωτερική πολιτική - περισσότερους από 30 - στους οποίους περιλαμβάνονται και πραγματιστές και νεο-συντηρητικοί. Η επιθετική γλώσσα στα αποσπάσματα της ομιλίας του δείχνουν ότι ο Ρόμνεϊ μάλλον κλίνει προς τους νεο-συντηρητικούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα