Σε ανοιχτή γραμμή με το ΑΚΕΛ βρίσκεται ο Α. Τσίπρας

Σε ανοιχτή γραμμή με το ΑΚΕΛ βρίσκεται ο Α. Τσίπρας, η πρόταση – έκκληση του οποίου στην κυβέρνηση να δώσει στην Κύπρο 2 δισ. ευρώ, μέσω του Ελληνικού Συστήματος Έκτακτης Ρευστότητας, ήταν εν γνώσει του ΑΚΕΛ και του Άνδρου Κυπριανού....

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
επαναδιατύπωσε το αίτημα της προηγούμενης εβδομάδας των Κυπριακών αρχών προς τον κ. Προβόπουλο να δανείσει στην Κύπρο 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την είδηση είχε επιβεβαιώσει o αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λ. Χριστοφόρου ο οποίος με δηλώσεις του είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την άρνησή του.
Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι είναι μία κίνηση που μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος μια που θα εγγραφεί εντός του 2013 και θα έδινε μια ανάσα στις αρχές της Μεγαλονήσου και στο πρόβλημα ρευστότητας που θα δημιουργηθεί από αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες μέχρι να εξευρεθεί μία λύση.
Άλλωστε σημειώνουν στον εν λόγω μηχανισμό καταφεύγουν οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες όταν έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
Το πρόβλημα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές είναι το πώς θα αντιδρούσε σε μία τέτοια κίνηση ο ευρωπαϊκός παράγοντας.
Αυτό λένε οι ίδιες πηγές είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει επακριβώς, ωστόσο σίγουρα εταίροι και δανειστές μας δεν θα έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι παρόμοια κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, λένε στην Κουμουνδούρου, είναι μία πρόταση σε αντίθεση με την πλήρη αφωνία των συγκυβερνώντων τις τελευταίες μέρες.
Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ανεξάρτητα με τις εξελίξεις που τρέχουν το αρχικό «όχι» των Κυπρίων ήταν απόρριψη του μνημονίου και έτσι πρέπει να αξιολογηθεί, ενώ το προσεχές διάστημα θα εντείνουν την πίεση προς τη μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει θέση για το κούρεμα των καταθέσεων.
Για την ηγεσία του κόμματος πάντως ο εντεινόμενος ευρωσκεπτικισμός στη χώρα μας και η στάση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του οποίου, Γ. Λουκαΐδης δήλωσε ευθέως χθες, έξω από την οικεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι λύσεις μέσα από τον μνημονιακό ζυγό, μέσα από την Τρόικα δεν μπορούν να εξευρεθούν, είναι ζητήματα προς διερεύνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα