ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΟΙ... ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ…

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Εγκρίθηκε χθες το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι θεσμικοί εταίροι της χώρας παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα. Η Ευρωζώνη θα διαθέσει την πρώτη δόση του νέου δανείου τμηματικά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ) επισημαίνει στην έκθεσή του ότι υπάρχουν αρκετά ρίσκα στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Πάντως σήμερα το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, παρά τις επιφυλάξεις. Χθες η Ευρωζώνη έδωσε... το πράσινο φως για την εκταμίευση 39,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για την πρώτη δόση η οποία θα διατεθεί σε... δόσεις, ενώ σήμερα το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση ποσού 1,65 δισ. ευρώ, ως την πρώτη δόση προς την Ελλάδα. Συνολικά, η πρώτη δόση του νέου δανείου από Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα φτάσει στα 76,85 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης - EFSF - για την ολοκλήρωση του PSI).

«Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί για την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», επισήμανε ο κ. Γιουνκέρ, ενώ κάλεσε ταυτοχρόνως τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση στην αυστηρή εφαρμογή του και ειδικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Μόνο έτσι, κατά τον ίδιο, θα επιστρέψει η οικονομία σε «βιώσιμο δρόμο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτίμησε ότι «κανένα πολιτικό κόμμα που θα κληθεί να κυβερνήσει δεν θα επιδείξει ανευθυνότητα ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση ένα πρόγραμμα που τόσο προσεκτικά διαπραγματευτήκαμε και τώρα είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας». Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν, ενώ χαρακτήρισε το νέο Μνημόνιο «φιλόδοξο και δύσκολο», αλλά, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει εναλλακτική, η εναλλακτική θα ήταν μια χρεοκοπία, θα ήταν μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα, θα ήταν μια τραγωδία».
Στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, η πρώτη δόση θα διατεθεί σε δόσεις και αφορά το ποσό των 76,85 δισ. ευρώ:
30 δισ. ευρώ για την έκδοση νέων ομολόγων από το EFSF για την ολοκλήρωση του PSI.
5,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο του PSI.
Τα συγκεκριμένα ποσά διατέθηκαν με τη μορφή εγγυήσεων και όχι μετρητών, ενώ έχουν ήδη δοθεί για να κλείσει το PSI. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κεφάλαια της πρώτης δόσης είναι:
25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εντός του Μαρτίου. Στα κεφάλαια θα προστεθούν άλλα 23,8 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012.
5,9 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου για να καλυφθούν οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα ομόλογα αυτά λήγουν στις 20 Μαρτίου.
1,65 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου που αφορούν τη δόση του ΔΝΤ.
3,3 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου. Θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και μείωση
Keywords
Τυχαία Θέματα