Σε ετοιμότητα «τα δολάρια του Θείου Σαμ» για το Ιράν…



Έτοιμοι ν' ανοίξουν τον σάκο με «τα δολάρια του Θείου Σαμ» είναι οι Η.Π.Α., προκειμένου να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις του Πακιστάν και του Ιράν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα σύνορα των δύο χωρών, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.... Όπως επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., η οικονομική βοήθεια προς την Τεχεράνη εξαιρείται των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, που της έχουν επιβληθεί, λόγω της άρνησής της να επιτρέψει την είσοδο εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ
στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της. Από το 2005 και τον καταστροφικό σεισμό του Μπαμ (25.000 νεκροί), το Ιράν δεν έχει δεχτεί ποτέ ξανά οικονομική βοήθεια από τις Η.Π.Α.. Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1979 και την Ιρανική Επανάσταση, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο παρατηρείται μια περαιτέρω επιδείνωση λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του ασιατικού κράτους.

Με δήλωσή του πάντως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, John Kerry, εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρότερου σεισμού που γνώρισε το Ιράν τα τελευταία 50 χρόνια».
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα