Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου…

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου -καιμε την συμμετοχή του Μάκη Βορίδη- συνεδριάζει αυτή την ώρα το YπουργικόΣυμβουλίο. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει ναγίνουν για την υλοποίηση του νέου οικονομικού προγράμματος, μετά την έγκρισήτου από τη Βουλή. Επιμέρους θέματα που θα απασχολήσουν
τη συνεδρίαση είναι οιιατρικές ειδικότητες και η ένοπλη ιδιωτική φύλαξη στα πλοία. Κατά τη διάρκειασυνεδρίασης, θα συζητηθούν τα σχέδια νόμου για την «Παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείαςαπό 'Ενοπλους Ιδιώτες Φρουρούς σε Εμπορικά Πλοία... και άλλες διατάξεις», μεεισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και για «Τηναπόκτηση ιατρικής ειδικότητας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών,αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, την ίδρυση Επιστημονικών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»,με εισηγητή τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Όπως εκτιμάται, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθείτόσο στο θέμα των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου όσο και στο ζήτημα των 325εκατ. ευρώ, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει να κλείσει το θέμα έως αύριο, οπότε καισυνεδριάζει το Eurogroup.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος Παντελής Καψής επανέλαβε, σήμερα ότι τα 325 εκατ. ευρώ θα προέλθουναπό δαπάνες υπουργείων. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των έγγραφων δεσμεύσεων πουζητεί το Eurogroup από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση,ο κ. Καψής δεν διευκρίνισε τη μορφή τους.
Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ.ευρώ για εφέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους συνολικούύψους 14,6 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2014. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ναπαραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.
Τον Ιούνιο, εξάλλου, η τρόικα θα κρίνει εάνεπιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα,όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και ηπεραιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, ηπορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και, ειδικότερα,προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.
Παράλληλα, στα προσχέδια των επιστολών του Πρωθυπουργούκαι του υπουργού Οικονομικών προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τουΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι- εάν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θαλάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα