ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EMPORIKI

Σήμερα στις 6.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα κατατεθούν σε Βρυξέλλες και Παρίσι οι προσφορές των τριών ενδιαφερομένων τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική) για την Emporiki Bank.
Οι τρεις ενδιαφερόμενοι αναμένεται να καταθέσουν
τις δεσμευτικές τους προσφορές στην Κομισιόν, αλλά και στην Credit Agricole, μητρική εταιρεία της Emporiki Bank.... Το πρώτο «φίλτρο» των προσφορών θα αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα εξετάσει κατά πόσον με βάση τις προσφορές που υποβάλλονται δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για τις τράπεζες που τις υποβάλλουν σε περίπτωση απόκτησης της Emporiki Bank. Στη συνέχεια και μετά την πρώτη επιλογή από την Κομισιόν, η Credit Agricole θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στις προσφορές που θα έχει προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλέον συμφέρουσα γι' αυτήν. Την τελική απόφαση σαφέστατα θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η Emporiki Bank προσφέρεται προς πώληση ενώ η μητρική εταιρεία προτίθεται να συνεισφέρει στην ανακεφαλαιοποίησή της. Επιθυμεί, ωστόσο να διατηρήσει ποσοστό στην τράπεζα πέριξ του 10%. Χρηματιστήριο Πολύ θετικά σε όλα τα παραπάνω αντιδρά το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο -μετά την απόκτηση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς- στρέφει εκ νέου το ενδιαφέρον της στον τραπεζικό κλάδο. Παρά το γεγονός πως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσουν οι αντίστοιχες διεργασίες για το Τ.Τ., είναι απολύτως βέβαιο πως η απόκτηση του πιστωτικού ιδρύματος από κάποια από τις βιώσιμες τράπεζες θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Είναι προφανές πως όσον αφορά το Τ.Τ. δεν υπάρχει απόφαση αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΑΤΕbank και αυτό διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Το Τ.Τ. εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε κάποια από τις τρεις τράπεζες που είναι ενδιαφερόμενες για την Emporiki Bank και δεν θα την αποκτήσει. Geniki Bank Δεν είναι, όμως, μόνον το θέμα του Τ.Τ. που πρέπει να διευθετηθεί. Σύντομα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις και με την Geniki Bank εφόσον οι Γάλλοι της SOGEN αποφασίσουν τι θα πράξουν όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες παράλληλα προετοιμάζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους και επειδή θα απευθυνθούν και στις αγορές για κεφάλαια αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα να έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες που θα προηγηθούν όσον αφορά τη συγκέντρωση του κλάδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα