Σκληρές διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική σύμβαση εργασίας



Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας. Οι τραπεζίτες θα εισηγηθούν «κούρεμα» στα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα γάμου, ισολογισμού, ξένης γλώσσας κλπ., με στόχο οι αποδοχές
να μειωθούν κατά 15% με 18%, προκειμένου να διατηρηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας...

Η ΟΤΟΕ θα ζητήσει «πάγωμα» των μισθών στα σημερινά επίπεδα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε παρέμβαση στον βασικό μισθό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Σταύρο Κούκο, έχουν ήδη γίνει μειώσεις περίπου 20% στους μισθούς είτε μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων είτε με κατάργηση μονομερών παροχών από τις τράπεζες. Επομένως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, με δεδομένο πως η κλαδική σύμβαση ρυθμίζει τον βασικό μισθό και συγκεκριμένα μόνο επιδόματα.
Η κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και ισχύει πλέον η τρίμηνη μετενέργεια. Στην περίπτωση που μέχρι τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και πολυετίας (τα τελευταία έχουν παγώσει σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%).
Σε μία τέτοια περίπτωση τα υπόλοιπα επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση εργασίας χάνονται. Η κατάργηση του επιδόματος γάμου οδηγεί σε μείωση των αποδοχών κατά 10%.
Keywords
Τυχαία Θέματα