ΣΟΥΛΤΣ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΘΕΙΟΣ…


«Η ιδέα ότι η Ελλάδαμπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι τεράστιολάθος», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σεσυνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel,λίγες ώρες πριν από την αποψινήτου ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Σουλτς προειδοποιεί για τον κίνδυνοφαινομένου ντόμινο
στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ζητεί εφαρμογή τωνδεσμεύσεων από την πλευρά... της Αθήνας και εκφράζει την ανησυχία του γα τηναναβίωση παλαιών στερεοτύπων στην Ευρώπη. Ο Γερμανόςσοσιαλδημοκράτης εξηγεί τι σημαίνει ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας: «Όλοι οιΈλληνες θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Μόνο που,δυστυχώς, οι τράπεζες δεν θα έχουν χρήματα. Και τότε θα έχουμε τη χρεοκοπία,όχι ενός κράτους, αλλά την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίωνανθρώπων. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν τα χρέη, ηΕλλάδα θα καταστραφεί. Η συνέχεια θα είναι ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη.Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε τότε να στείλει πακέτα βοήθειας για τουςΈλληνες», τονίζει.
Ο κ. Σουλτς επιμένει,πάντως, στην «τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων» και στην εφαρμογή των «ριζικώνκαι επώδυνων» μεταρρυθμίσεων. Κάνει λόγο για εμπόδια στην ανάπτυξη, τα οποίαπρέπει να αρθούν και αναφέρεται στο «εξαιρετικά άκαμπτο σύστημα διοίκησης» καιστην έλλειψη σύγχρονου φορολογικού συστήματος. «Η Ελλάδα πρέπει να στέλνει τομήνυμα ότι προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει σεαυτήν και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει», προσθέτει.«Χώρα αλληλεγγύης ηΓερμανία»Απαντώντας σε ερώτησησχετικά με την αντί- γερμανική ρητορική περί «ναζιστικής κυβέρνησης» που εκδηλώνεταιαπό μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης τη χαρακτηρίζει«απαράδεκτη» και «λάθος» και σημειώνει ότι θα αναφερθεί σε αυτό και κατά τηναποψινή του ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.«Η Γερμανία είναι μια χώρααλληλεγγύης. Για τη σωτηρία του ευρώ έχει δώσει εγγυήσεις 200 δισεκατομμυρίωνευρώ, περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού της», εξηγεί ο κ. Σουλτς, αλλάταυτόχρονα δηλώνει: «Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε και πώς φτάσαμε ως εδώ» καιεξηγεί:Δεν είμαστε ο πλούσιοςθείος«Πολύ γρήγορα δώσαμε τηνεικόνα ότι πρόκειται για τον πλούσιο θείο που δίνει χρήματα στον φτωχό συγγενήτου. Αυτό είναι ανοησία. Η βοήθεια δεν είναι μια πράξη γενναιοδωρίαςφιλανθρώπων, αλλά εδράζεται σε πραγματικούς λόγους. Μεγάλο μέρος των εξαγωγώνμας πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθεροποίηση του ευρώ, είναι, επομένως,προς το συμφέρον και της Γερμανίας και αυτό πρέπει να αναδειχθεί περισσότεροστη συζήτηση».Σε ό,τι αφορά στηδιεύρυνση του μηχανισμού στήριξης και τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, ο κ. Σουλτςεμφανίζεται πεπεισμένος ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «είτε το θέλει, είτε όχι ηΆγκελα Μέρκελ», καθώς, όπως τονίζει, είναι ο μοναδικός τρόπος να λάβουν οικερδοσκόποι το μήνυμα ότι το ευρώ δεν καταρρέει, ό,τι και αν συμβεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα