Στα δικαστήρια η απόφαση για δημοσίους υπαλλήλους που τέθηκαν σε αργία

Τα δικαστήρια, όπως φαίνεται, αναλαμβάνουν να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της αυτοδίκαιης αργίας στην οποία τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι που σε βάρος τους εκκρεμούν πειθαρχικές ποινές ή ποινικές διώξεις....

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν υποβάλλει δύο υπάλληλοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του ΙΚΑ ζητώντας να μην τεθούν
σε αργία, όπως προβλέπει το μνημόνιο αφού σε βάρος τους εκκρεμούν ποινές για πειθαρχικά αδικήματα αλλά και ποινικές διώξεις.

Η πρώτη περίπτωση αφορά υπάλληλο του ΟΑΕΕ η οποία καταδικαστεί τουλάχιστον τρεις φορές από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα μεταξύ άλλων για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους ασφαλισμένους.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά υπάλληλο του ΙΚΑ που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος.

Φέρεται να είχε χορηγήσει παρανόμως τέσσερεις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας που αφορούσαν ατομική επιχείρηση, χωρίς να λάβει υπόψη της ότι ο ιδιοκτήτης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου εταιρειών με οφειλές στο ΙΚΑ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προσωρινή διαταγή του ανέστειλε την απόφαση να τεθεί σε αργία υπάλληλος του ομίλου Εταιρειών της ΔΕΗ, με το σκεπτικό πως πιθανόν να υπάρξει απαλλακτική απόφαση από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό για υπέρβαση υπηρεσιακής ιεραρχίας. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αυτοδίκαιης αργίας, όπως και της διαθεσιμότητας εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγής της ΑΔΕΔΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα