ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ CEO ΤΗΣ GOLDMAN SACHS…


Η αμοιβή του διευθύνοντοςσυμβούλου του ομίλου Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν αυξήθηκε 14,5%, φθάνονταςτα 16,2 εκατ. δολάρια το 2011 παρά την σημαντική μείωση της κερδοφορίας της καιτης τιμής της μετοχής της την περασμένη χρονιά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσεινέες επικρίσεις για την πολιτική της σε ό,τι αφορά τις απολαβές των στελεχώντης.Η πληρωμή του Λόιντ Μπλάνκφαϊν περιλαμβάνει μετοχές που του είχανπαραχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια και άρα δεν αποτελεί ανταμοιβή του από τοδιοικητικό συμβούλιο...
για την απόδοση της εταιρίας την περασμένη χρονιά. ΗGoldman Sachs ανακοίνωσε ότι ο Μπλάνκφαϊν έλαβε 12 εκατ. δολάρια για τηνεργασία του το 2011, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 35,5% σε σύγκριση με το 2010,όταν είχε αποζημιωθεί με 18,6 εκατ. δολάρια.

Το ποσό των 16,2 εκατ.δολαρίων προκύπτει από μια φόρμουλα που έχει ζητήσει να χρησιμοποιείται η επιτροπήκεφαλαιαγοράς από τις εταιρείες όταν δημοσιοποιούν τις αποζημιώσεις τωνστελεχών τους.
Τα ποσά που ανακοίνωσαν ηεπιτροπή και η Goldman Sachs περιλαμβάνουν έναν μισθό 2 εκατ. δολαρίων καιεπιδόματα (μπόνους) 3 εκατ. δολαρίων. Η φόρμουλα της επιτροπής περιλαμβάνειεπίσης 454.332 δολάρια που έλαβε ο Μπλάνκφαϊν ως επιδόματα σεείδος--αυτοκίνητο, οδηγό, ασφάλεια ζωής κ.ά. Όποιος τρόπος υπολογισμού κι ανχρησιμοποιηθεί, πάντως, η αμοιβή του Μπλάνκφαϊν αναμένεται ότι θα προσελκύσειπροσοχή τόσο εντός όσο και εκτός της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της ΓουόλΣτριτ, όπου χιλιάδες χρηματομεσίτες, τραπεζικοί και άλλοι απολύθηκαν πέρυσι.
«Είτε είναι 12 εκατομμύριαείτε 16, [το ποσό] είναι υπερβολικό», σχολίασε ο Τζακ Γιούσιφερι, διευθυντήςέρευνας στην Harrington Investments Inc, μια εταιρεία-μέτοχο της Goldman Sachs,ο οποίος έχει προτείνει τα ανώτατα στελέχη της να είναι υποχρεωμένα να κρατούντο 75% των μετοχών τους στην τράπεζα για τουλάχιστον τρία χρόνια αφούαποχωρήσουν από την διοίκησή της.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσεκέρδη 2,5 δισ. δολαρίων το 2011, από 3,6 δισ. δολάρια το 2010, ενώ η τιμή τηςμετοχής της κατέγραψε πτώση 46% πέρυσι. Η διοίκησή της μείωσε τον μέσο μισθόκατά 15%, στις 367.057 δολάρια. Πριν από την κρίση, ο μέσος μισθός έφθανε, π.χ.το 2007, τις 568.732 δολάρια.
Το μέσο εισόδημα ενόςσυνηθισμένου νοικοκυριού στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 50.000 δολάρια.
Ο Τζέιμς Γκόρμαν,διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, της σημαντικότερης ανταγωνίστριας τηςΓκόλντμαν, έλαβε συνολική αμοιβή 13 εκατ. δολαρίων το 2011, μειωμένη 14,5% το2010.
Οργανώσεις μετόχων έχουνκαλέσει τις τράπεζες στην Γουόλ Στριτ να αναμορφώσουν τις αμοιβές που δίνουνστα ανώτατα στελέχη τους συνδέοντάς τις στενότερα με τις αποδόσεις τους.
Η Goldman Sachs είχεπροκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες κι έχει καταστεί αρκετές φορές «στόχος»ακτιβιστών εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πρακτικών της στην διάρκεια τηςοικονομικής κρίσης του 2008.
Keywords
Τυχαία Θέματα