ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ!


ΣτηνΕπιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής αναμένεται να παραδοθεί σήμερα οκατάλογος με τα πολιτικά πρόσωπα ή τους συγγενείς τους, που έβγαλαν στοεξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Σεεπόμενο στάδιο θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε από το βήματης Βουλής ο υπουργόςΟικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος....

Πρότασηνόμου
για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών κατέθεσαν75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου τηςΓιάννη Μιχελάκη, καλεί τον βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό έναεκατομμύριο ευρώ να παραιτηθεί.
Απότο βήμα της Βουλής, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλοςγνωστοποίησε ότι μετά από σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων, το υπουργείο έχειεντοπίσει τα άτομα εκείνα που έχουν προβεί σε εμβάσματα μεγαλύτερα των 100.000ευρώ προς το εξωτερικό.
Ηαναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε με αφορμή τοποθέτηση του προέδρου της ΒουλήςΦίλιππου Πετσάλνικου, σχετικά με το βουλευτή που φέρεται να έβγαλε στοεξωτερικό το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οκ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής ΚαταπολέμησηςΝομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδης, ο οποίοςπροέβη στη σχετική καταγγελία.
Όπωςείπε, ο κ. Νικολούδης του ανέφερε ότι δεν διαπιστώνεται κάποιο αδίκημα. Ωστόσο,ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «σαφώς αυτή είναι η πλευρά της νομιμότηταςαλλά υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας». «Θα πρέπει να είμαστε απόλυτασυνεπείς σε αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό», τόνισε.
Ωςεκ τούτου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, ζήτησε να ενημερωθεί από τουπουργείο Οικονομικών εάν στις λίστες των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικόπεριλαμβάνεται έμβασμα 1 εκατ. ευρώ στο όνομα βουλευτή.
Πρότασηγια αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από βουλευτέςτου ΠΑΣΟΚ
Πρότασηνόμου για αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, κατέθεσαν75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ.Κακλαμάνη. Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο«έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητουςλόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογικήέκθεση, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο τωνπεριουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος καιδημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ είναι προφανέςότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφειστη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων», όπωςσημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στηνπρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ τουελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακόστοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου από τον νόμογια την υποβολή της. Επίσης, για τη διακρίβωση ενδεχόμενης απόκρυψηςπεριουσιακών στοιχείω
Keywords
Τυχαία Θέματα