Στις 2 Ιουνίου η απόφαση για τον Μουμπάρακ

Η απόφαση στη δίκη του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Άχματ Ρεφάατ....

Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, ενώ οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι ο πελάτης τους είναι αθώος.
Ο Μουμπάρακ, 83 ετών, κατηγορείται για το θάνατο διαδηλωτών
στην διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του την περασμένη χρονιά και για διαφθορά. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν τη θανατική ποινή. Οι συνήγοροί του έχουν υποστηρίξει ότι είναι αθώος.
Ο Μουμπάρακ, η δίκη του οποίου είχε αρχίσει την 3η Αυγούστου, είναι ο πρώτος ηγέτης που ανατράπηκε στις εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης» ο οποίος προσήχθη σε δίκη. Ο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι της Τυνησίας είχε δικαστεί ερήμην.

Δεν επετράπη να μπουν κάμερες στη δικαστική αίθουσα και αντίθετα με προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε εικόνες από την άφιξη του Μουμπάρακ και των άλλων κατηγορουμένων στο δικαστήριο.
Ο πρώην πρόεδρος δικάστηκε ταυτόχρονα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του Χαμπίμπ ελ Άντλι και έξι ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

Οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ δικάστηκαν ταυτόχρονα με τον πατέρα τους για διαφθορά.
Το ποινικό δικαστήριο όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση βρίσκεται σε μια σχολή της αστυνομίας στην περιφέρεια του Καΐρου.
Ο Μουμπάρακ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1981, αναγκάστηκε να παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του που διήρκεσε 18 ημέρες. Τη διακυβέρνηση της χώρας ασκεί έκτοτε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) υπό το στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα