Στο στόχαστρο και οι κύριες συντάξεις…


Μείωση επικουρικών συντάξεων ζητεί εδώ και τώρα ητρόικα,ανοίγοντας θέμα περικοπών και στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν οιαπώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως υπογράμμιζε αργά χθες το βράδυκυβερνητική πηγή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τοποσοστό μείωσης των επικουρικών οι δανειστές ζητούν η "διαφορά" νακαλυφθεί με κόψιμο των κύριων σύνταξεων. Ουσιαστικά οι δανειστές επαναφέρουν τοσκληρό σενάριο στο ασφαλιστικό και είναι... χαρακτηριστικό πως ανοίγουν ακόμα καιθέμα εφάπαξ (ζήτημα που είχε
προσωρινά παγώσει).

Συγκεκριμένα, τρία είναι τα «καυτά» θέματα στην επικοινωνίατρόικας και υπουργείου Εργασίας:
Το ποσοστό περικοπής των επικουρικών συντάξεων με τουςδανειστές να ζητούν μείωση 25% εδώ και τώρα και το υπουργείο να αντιπροτείνειμείωση 20% σε τρεις δόσεις (8% φέτος, 6% το 2013 και 6% το 2014). Σημειώνεταιπως η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών μετις παροχές, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 35%. Ονέος γύρος περικοπών στις κύριες συντάξεις, καθώς και η μείωση των μισθών θαοδηγήσουν σε απώλειες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία. Η τρόικα ζητεί νακαλυφθούν αυτές οι απώλειες ή εναλλακτικά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις (εκτιμάταιπως σε μία τέτοια περίπτωση η περικοπή θα έφτανε το 20%). Χαρακτηριστικά χθεςτο βράδυ κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι «ελπίζουμε πως θα βρεθούν ταχρήματα και δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις».
Το χρονοδιάγραμματων αλλαγών στα εφάπαξ, με την τρόικα να ζητά μείωση 30% και το υπουργείο ναζητά πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριοείχαν μειωθεί τα εφάπαξ βοηθήματα σε τρία ταμεία που είχαν οικονομικάπροβλήματα (των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής).
Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων είναι σε εξέλιξηδιαπραγμάτευση για το ύψος των περικοπών, ενώ χθες το απόγευμα τεχνικό κλιμάκιοτης τρόικας συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ΑθηνάΔρέττα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα κάνει ένα βήμα από τοσκληρό σενάριο για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 35%, ωστόσοεπιμένει για μείωση 25%. Μάλιστα ζητεί η μείωση να γίνει άμεσα και δεν θέλει ναυπάρξει πίστωση χρόνου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνηςείχε αρχικά προτείνει η μείωση να είναι μεσοσταθμικά 15% σε όσα Ταμεία είναιστο «κόκκινο», με το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45%. Μετάτις νέες απαιτήσεις της τρόικας από την πλευρά του υπουργείου προτείνεταιμείωση 20% στις επικουρικές συντάξεις σε βάθος τριετίας.
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝΠρόταση για «γραμμή σωτηρίας» στα 300 ευρώ
Η επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις για να μη θιγούνοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ένα από τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι απότην ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το πλαφόν αυτό να μπει στα 300ευρώ (δηλαδή να μη θιγούν όσοι παίρνουν λιγότερα χρήματα), με το τεχνικό κλιμάκιοτης τρόικας να ζ
Keywords
Τυχαία Θέματα