Συναγερμός για τη γρίπη με τους 15 νεκρούς…


Για σοβαρές επιπλοκές, οιοποίες οφείλονται σε στελέχη του ιού τύπου Α και Β, κάνουν λόγο οιεπιδημιολόγοι. Ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι από τους νεκρούς,ανάμεσά τους, ωστόσο, και δύο παιδιά. Σε έξαρση βρίσκεται η δραστηριότητα τηςγρίπης. Εως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, 15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωήτους από επιπλοκές της, ενώ 70 είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας,με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήτανηλικιωμένοι, ανεμβολίαστοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα....

Ανάμεσά τους, ωστόσο,περιλαμβάνονται και δύο παιδιά,
ένα εκ των οποίων ήρθε με σοβαρά αναπνευστικάπροβλήματα από τη Λιβύη και κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων και ένα δεύτερο (6ετών), από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Οι επιδημιολόγοι κάνουνλόγο για υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, τα οποία οφείλονται σε στελέχη του ιού Α(Η3Ν2) και Β. Η γρίπη τύπου Α (Η3Ν2) προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές καιθεωρείται πιο απειλητική για τη ζωή των πασχόντων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονόςότι ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1) 2009 είναι σχεδόν άφαντος στον ελληνικό πληθυσμό.Γιατροί των νοσοκομείων έχουν στείλει για ανάλυση 620 «ύποπτα» δείγματα σταΚέντρα Αναφοράς Γρίπης. Τα 283 βρέθηκαν θετικά στον ιό και από αυτά τα 157αφορούσαν ιό τύπου Β, τα 125 τύπου Α (Η3Ν2) και μόλις ένα Α (Η1Ν1), το οποίοπροέρχεται από τη Λάρισα.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγουςτου ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται πως έχει ανοσοποιηθεί από τονπανδημικό ιό, είτε μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού είτε με την έκθεση στον ιότην προηγούμενη διετία. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι η γρίπη άρχισετην... επέλασή της στη χώρα μας από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Από τατέλη του ίδιου μήνα άρχισε να καταγράφεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ταοποία κορυφώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ομάδες υψηλού κινδύνουΠροσοχή συνιστούν οιειδικοί
Στον γιατρό τους πρέπει νασπεύδουν αμέσως όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και ανήκουν στις ομάδεςυψηλού κινδύνου. Αυτό επισημαίνει στο «Εθνος» ο καθηγητής Παθολογίας τωνΛοιμώξεων, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τονκαθηγητή, την περίοδο που διανύουμε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρησητων κανόνων ατομικής υγιεινής, προκειμένου να αποφύγουμε την έκθεση στον ιό.Πολύ προσεκτικοί "σημειώνει" πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από χρόνιανοσήματα ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Τα άτομα αυτά πρέπει ναυποβάλλονται το ταχύτερο σε αντιιική αγωγή. Δεν πρέπει, επίσης, να εφησυχάζουμεστην αρχική βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι, κατάτην περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, πρέπει να γίνεται έγκαιρηχορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξάρτητα από τουςπαράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και χωρίς να είναι αναγκαία ηεργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ«Πυρετός» στα ιατρεία απόασθενείς
Σε ύψη - ρεκόρ έχουνφτάσει οι επισκέψεις στον γιατρό ασθενών με γριπώδη συνδρομή. Το 7% τωνεπισκέψεων που έγ
Keywords
Τυχαία Θέματα