Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον Χ. Σταϊκούρα για τους προϋπολογισμούς των δήμων

Με την απειλή της επιτροπείας να επικρέμεται πάνω από πολλούς υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ συναντάται με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για να βρει λύση στο πρόβλημα της κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών..
Την «καυτή πατάτα» της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
(ΚΕΔΕ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η οικονομική αδυναμία των περισσότερων δήμων της χώρας έχει φέρει πιο κοντά την απειλή της επιτροπείας στους υπερχρεωμένους ΟΤΑ, με τους σκληρούς όρους που αυτή συνεπάγεται για την εξυγίανση των οικονομικών τους. Την ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει τις τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών τους, με τους ΟΤΑ να έχουν συγκεντρώσει πολλές αρμοδιότητες, αλλά με σημαντικές περικοπές στην κρατική επιχορήγηση. Πολλοί δήμοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, άλλοι εμφανίζουν αδυναμία είσπραξης ιδίων εσόδων, ενώ υπάρχουν και ΟΤΑ οι οποίοι, για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, έχουν πάρει δάνεια.

Σε τεντωμένο σχοινί η ΚΕΔΕ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για αξιολόγηση των δήμων και της αποτροπής απολύσεων προσωπικού.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, κατά την χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση, με θέμα «η αξιολόγηση των Δήμων ως εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες», προανήγγειλε τη σημερινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέροντας και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Από το επιτελείο του κ. Μιχελάκη, όμως, δήλωναν άγνοια και σημείωναν ότι σήμερα ο υπουργός έχει συνάντηση με Περιφερειάρχες και με την ΠΟΠ - ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτό της κινητικότητας, με την ΚΕΔΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αποδοχής της αξιολόγησης των δομών σε υπηρεσίες και φορείς των δήμων και της αντίδρασης στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Η ΚΕΔΕ έχει προτείνει την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.

Επιπλέον, το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει προτείνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, ώστε να μην απαιτείται, όπως σήμερα, περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί μία μετάταξη. Γι' αυτό, καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης και, παράλληλα, να μην χρειάζεται να ξεπερνά το δεκαπενθήμερο η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα